Airbus излезе от търга за изтребители в Канада

215 прочитания

На 30 август Airbus обяви, че се оттегля от обществената поръчка в Канада за модернизация на флота й от изтребители поради условията на NORAD /командването на ВВС на Северна Америка/, което европейците оцениха като твърде скъпи.

Компанията обяви заедно с британското Министерство на отбраната, че изтребителят Typhoon, представен от европейския консорциум Euroоfighter, за да смени канадските 88 CF 18 няма да бъде сред кандидатите.

eurofighter typhoon

„Изискванията за сигурност на NORAD налагат твърде висока цена за платформите, чиито вериги на производство и поддръжка” са извън Канада и САЩ, обяви Airbus Defense and Space, цитиран от АФП.

На 23 юли 2019 Канада поиска с RFP оферти за доставка на нови изтребители от  Saab за Gripen E; от британския Eurofighter Typhoon (в търга участва Airbus, а не BAE Systems, заради дела на компанията в канадската Bombardier); и до Lockheed Martin за F-35 Lightning II Joint Strike Fighter (JSF) и Boeing за F/A-18E/F Super Hornet.

Изборът ще бъде направен през 2022. През 2025г Канада очаква да получи първия нов изтребител. Договорът се оценява на 11 милиарда щатски долара.

Решението на Airbus да напусне търга дава предимство на шведите от SAAB и на американците от Lockheed Martin и Boeing.

Airbus вече се оплакваше от затягане на правилата в полза на F-35 на Локхийд Мартин, какъвто иска Royal Canadian Air Force. Канада е част от програмата на Ф-35. И Boeing обмисля да се оттегли, разкри Ройтерс през юли.

Компаниите не бяха доволни, когато в края на май правителството в Отава се отказа от условието кандидатите да гарантират на канадските компании 100% от стойността на сделката като икономически ползи.

Подобен ангажимент, приет вече от SAAB, Airbus и Boeing, противоречи на правилата на консорциума за F-35.

Досега обаче либералното правителство на премиера Джъстин Трудо бе обявявало, че няма да поръчва F-35.

eurofighter typhoon

 

Airbus Defense and Space е сред десетте най-големи производители в сектора на отбраната в света и номер 1 в Европа.

Произвежда A400M, C295, CN235, A330 MRTT и Eurofighter Typhoon.

Eurofighter Typhoon има общо 623 поръчки и 560 доставки според сайта на Airbus.

Снимка: Airbus.

Свързани теми

Предишна публикация
Полша може да получи първите F-35 през 2024
Следваща публикация
Продава ли се Су-57?
215 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Меню