Wizz Air стана на 16 години

128 прочитания

Най-голямата нискотарифна авиокомпания в Централна и Източна Европа Wizz Air, е основана през 2004г и 16г. по-късно има 121 самолета във флота си – Airbus А320 и А321. Първият полет е на 19 май 2004г. от Катовице до Лондон Лутън.

Авиокомпанията, регистрирана в Будапеща лети 710 маршрута от 25 бази до 154 дестинации в 45 страни преди пандемията от Covid-19 да парализира почти изцяло въздушния трафикпо света. В Европа от март до 18 май полетите намаляха с 85% по данни на Евроконтрол.

Директорът й Йозеф Варади смята да увеличи флота от 121 самолета в момента до 145 до една година. В условията на слабо търсене той каза, че вижда възможности за ръст, благодарение на лоукост модела и излизането от пазара на по-слабите играчи.

Авиокомпанията ще продължава да се фокусира в ръст в Централна и Източна Европа, но и в разширение в Западна Европа и по-на изток, каза Варади на уебинар на CAPA на 6 май 2020г. Wizzair Abu Dhabi започва полети през юни от Будапеща и Букурещ, а от София, Катовице и Клуж – от септември 2020г.

Пандемията намали пътниците на Wizzair с 97,6% за година през април, съобщи авиокомпанията на 5 май, а факторът на затоварване – до 74,7%.

Конкурентната лоукост авиокомпания Ryanair /най-голяма в Европа по брой на пътниците за 2019г./ превози само 40000 души през април, което е 99,6% спад за година и едва половината от обема при Wizzair, но не и като затоварване.

Моделът на лоукост авиокомпаниите няма да се промени, той печели повече в рецесия, каза Йозеф Варади.

Wizzair отбеляза рожденния си ден с еднократно дневно намаление.

Лоукост авиокомпанията съобщи, че прилага „засилени здравни и хигиенни мерки за защита на пътниците и екипажа“. Както почти всички модерни самолети по света, и самолетите на Wizzair имат HEPA филтри, които филтрират 99.7% от вирусите и бактериите във въздуха. Авиокомпанията въведе и нови протоколи за спазване на физическа дистанция за осигуряване на ултра чиста среда на борда и намаляване на физическия контакт.

Свързани теми

Предишна публикация
Air France се отказва от А380 с незабавен ефект
Следваща публикация
Ryanair рестартира полетите София – Станстед
128 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

CAE дава стипендии за жени-пилоти

Канадската компания CAE, най-големият производител на тренажорни системи за гражданската авиация, за втора поредна година…

Рекорден трафик за Air Malta

Air Malta постигна рекорден ръст от 5% ръст спрямо предишната година през ноември 2019. Националната…

Lufthansa основа нова компания: Ocean

След като си осигури финансово бъдещето, германската авиационна група съобщи за Cirium, че очаква сертификата…

Jeju Air си поръча 40 737 MAX

Най-голямата лоукост авиокомпания в Южна Корея направи твърда поръчка за 40 боинга 737 MAX с…
Меню