Wizz Air стана на 16 години

105 прочитания

Най-голямата нискотарифна авиокомпания в Централна и Източна Европа Wizz Air, е основана през 2004г и 16г. по-късно има 121 самолета във флота си – Airbus А320 и А321. Първият полет е на 19 май 2004г. от Катовице до Лондон Лутън.

Авиокомпанията, регистрирана в Будапеща лети 710 маршрута от 25 бази до 154 дестинации в 45 страни преди пандемията от Covid-19 да парализира почти изцяло въздушния трафикпо света. В Европа от март до 18 май полетите намаляха с 85% по данни на Евроконтрол.

Директорът й Йозеф Варади смята да увеличи флота от 121 самолета в момента до 145 до една година. В условията на слабо търсене той каза, че вижда възможности за ръст, благодарение на лоукост модела и излизането от пазара на по-слабите играчи.

Авиокомпанията ще продължава да се фокусира в ръст в Централна и Източна Европа, но и в разширение в Западна Европа и по-на изток, каза Варади на уебинар на CAPA на 6 май 2020г. Wizzair Abu Dhabi започва полети през юни от Будапеща и Букурещ, а от София, Катовице и Клуж – от септември 2020г.

Пандемията намали пътниците на Wizzair с 97,6% за година през април, съобщи авиокомпанията на 5 май, а факторът на затоварване – до 74,7%.

Конкурентната лоукост авиокомпания Ryanair /най-голяма в Европа по брой на пътниците за 2019г./ превози само 40000 души през април, което е 99,6% спад за година и едва половината от обема при Wizzair, но не и като затоварване.

Моделът на лоукост авиокомпаниите няма да се промени, той печели повече в рецесия, каза Йозеф Варади.

Wizzair отбеляза рожденния си ден с еднократно дневно намаление.

Лоукост авиокомпанията съобщи, че прилага „засилени здравни и хигиенни мерки за защита на пътниците и екипажа“. Както почти всички модерни самолети по света, и самолетите на Wizzair имат HEPA филтри, които филтрират 99.7% от вирусите и бактериите във въздуха. Авиокомпанията въведе и нови протоколи за спазване на физическа дистанция за осигуряване на ултра чиста среда на борда и намаляване на физическия контакт.

Свързани теми

Предишна публикация
Air France се отказва от А380 с незабавен ефект
Следваща публикация
Ryanair рестартира полетите София – Станстед
105 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Bombardier CS става Airbus A220

Airbus ритуално уби марката Bombardier CSeries, като реши да преименува самолетите от семейството на А220.…

Air France поглъща Joon

Лоукост брандът имаше трудно начало, „не бе разбран добре от клиентите, служителите, пазарите, инвеститорите”, призна…
Меню