Air France се отказва от А380 с незабавен ефект

143 прочитания
Френският национален превозвач Air France обяви, че ще пенсионира всичките си самолети А380 незабавно, вместо през 2022, както планираше досега.

Авиокомпанията приземи всичките си 9 самолета от този тип на 16 март, заради пандемията и по-късно обяви, че вижда вариант да ги върне в мрежата си до края на годината, заради спадналото търсене. В официално съобщение на групата Air France-KLM се казва, че това е краят на операциите с А380 за френския превозвач.

„Първоначалното планираното изтегляне от флота на нашите А380 е част от усилията ни за опростяване на флота и операциите, като част от стратегията на групата за връщане към конкурентноспостта. Решихме да се откажем от тези самолети с незебавен ефект, като заложим на високоефективни самолети от ново поколение с по-малки оперативни разходи и значително намален ефект върху околната среда,“ се казва в позицията на групата.

A350 на Air France. Снимка: Airbus

A350 на Air France. Снимка: Airbus

Пет от самолетите във флота са собственост на Еър Франс или са взети на финансов лизинг. Останалите 4 са на оперативен лизинг. Според авиокомпанията, щетите от изтеглянето на самолета се оценяват на около $500 милиона. Целият флот е с двигатели на Engine Alliance GP7200.

През декември 2019 групата обяви, че поръчва допълнителни 10 А350-900 за Еър Франс, които ще трябва да заместят суперджъмбото.

Свързани теми

Предишна публикация
Съкращения и частично пенсиониране на А380 в Emirates
Следваща публикация
Индия пуска вътрешните полети от 25 май
143 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

ЕК пак разследва заем за Alitalia

Европейската комисия ще разследва задълбочено държавния заем от 400 милиона евро за италианската авиокомпания Alitalia,…
Меню