Air France се отказва от А380 с незабавен ефект

143 прочитания
Френският национален превозвач Air France обяви, че ще пенсионира всичките си самолети А380 незабавно, вместо през 2022, както планираше досега.

Авиокомпанията приземи всичките си 9 самолета от този тип на 16 март, заради пандемията и по-късно обяви, че вижда вариант да ги върне в мрежата си до края на годината, заради спадналото търсене. В официално съобщение на групата Air France-KLM се казва, че това е краят на операциите с А380 за френския превозвач.

„Първоначалното планираното изтегляне от флота на нашите А380 е част от усилията ни за опростяване на флота и операциите, като част от стратегията на групата за връщане към конкурентноспостта. Решихме да се откажем от тези самолети с незебавен ефект, като заложим на високоефективни самолети от ново поколение с по-малки оперативни разходи и значително намален ефект върху околната среда,“ се казва в позицията на групата.

A350 на Air France. Снимка: Airbus

A350 на Air France. Снимка: Airbus

Пет от самолетите във флота са собственост на Еър Франс или са взети на финансов лизинг. Останалите 4 са на оперативен лизинг. Според авиокомпанията, щетите от изтеглянето на самолета се оценяват на около $500 милиона. Целият флот е с двигатели на Engine Alliance GP7200.

През декември 2019 групата обяви, че поръчва допълнителни 10 А350-900 за Еър Франс, които ще трябва да заместят суперджъмбото.

Свързани теми

Предишна публикация
Съкращения и частично пенсиониране на А380 в Emirates
Следваща публикация
Индия пуска вътрешните полети от 25 май
143 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Aigle Azur спря полети

Съдът обяви ликвидация на Aigle Azur. Нейните 1150 служители ще бъдат освободени. Министърът на транспорта…

Hainan Airlines ще лети до Белград

Най-бързо развиващата се китайска авиокомпания Hainan Airlines получи разрешение за стартиране на полети по маршрута…
Меню