Air France се отказва от А380 с незабавен ефект

97 прочитания
Френският национален превозвач Air France обяви, че ще пенсионира всичките си самолети А380 незабавно, вместо през 2022, както планираше досега.

Авиокомпанията приземи всичките си 9 самолета от този тип на 16 март, заради пандемията и по-късно обяви, че вижда вариант да ги върне в мрежата си до края на годината, заради спадналото търсене. В официално съобщение на групата Air France-KLM се казва, че това е краят на операциите с А380 за френския превозвач.

„Първоначалното планираното изтегляне от флота на нашите А380 е част от усилията ни за опростяване на флота и операциите, като част от стратегията на групата за връщане към конкурентноспостта. Решихме да се откажем от тези самолети с незебавен ефект, като заложим на високоефективни самолети от ново поколение с по-малки оперативни разходи и значително намален ефект върху околната среда,“ се казва в позицията на групата.

A350 на Air France. Снимка: Airbus

A350 на Air France. Снимка: Airbus

Пет от самолетите във флота са собственост на Еър Франс или са взети на финансов лизинг. Останалите 4 са на оперативен лизинг. Според авиокомпанията, щетите от изтеглянето на самолета се оценяват на около $500 милиона. Целият флот е с двигатели на Engine Alliance GP7200.

През декември 2019 групата обяви, че поръчва допълнителни 10 А350-900 за Еър Франс, които ще трябва да заместят суперджъмбото.

Свързани теми

Предишна публикация
Съкращения и частично пенсиониране на А380 в Emirates
Следваща публикация
Wizz Air стана на 16 години
97 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Airbus поема C Series на Bombardier от 1 юли

Помощта от Airbus практически гарантира, че CSeries ще остане сериозен глобален конкурент Европейският консорциум ще…

Панорама от Марс

NASA публикува панорамно видео от Марс, съставено от снимки, направени от Вера Рубин Ридж в…
Меню