Boeing се отказа от сделката с Embraer

27 прочитания

Американската компания се оттегли от споразумението за съвместно производството на пътнически самолети за гражданската авиация с бразилската Embraer.

„Boeing прекратява договора за ново стратегическо партньорство за съвместно дружество с Embraer“, съобщи американския производител.

Споразумението предвиждаше Boeing да влезе с 80% от капитала на Embraer за 4,2 милиарда щатски долара. Сделката трябваше да се финализира на 24 април 2020г, но Boeing обяви, че е упражнил правото си да излезе от нея, защото „Embraer не е изпълнил поставените условия”.

Боинг работи от 2 години по покупката на Ембраер, след като Airbus влезе в партньорство с канадската Bombardier, което позволи на европейския производител да поеме контрола над програмата за регионални самолети CSeries, които вече летят под името Airbus A220.

A220-100 - новото име на Bombardier CS100

A220-100 – новото име на Bombardier CS100

Boeing и Embraer обаче запазват договора си за военния Millenium, подписан през 2012г и разширен през 2016г.

Схематично представяне на КС-390 (кликни за голям размер)

Схематично представяне на КС-390 (кликни за голям размер)

Boeing се опитва да не харчи пари на фона на срива в търсенето на пътнически самолети и най-малко 19 милиарда щатски долара разходи по МАХ, който е приземен повече от година. Със спестените около 4 милиарда долара, Боинг си осигурява добра ликвидност.

Ембраер обаче няма да получи 4 милиарда и остава да се бори сам с конкуренцията на Еърбъс.

Перлата на индустрията в Бразилия има 2,78 милиарда долара кеш до края на годината спрямо 3,21 милиарда миналата година, а нетният му дълг му се увеличи с 39% до 612,4 милиона долара.

Свързани теми

Предишна публикация
Wizz ще стъпва на нови пазари след кризата
Следваща публикация
Virgin Australia влиза в доброволна администрация
27 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Японският Air Force One отвътре

В продължение на над три десетилетия двойка Боинг 747-400 превозват японските министър-председатели и императорското семейство…

Нова фатална катастрофа с Thunderbirds

Една от водещите световни демонстрационни групи, американските „Буревестници“, е приземена за неопределено време, сред поредна…
Меню