Полетя първият A330neo. Защо това не е big deal.

58 прочитания

Първият А330neo отлепи колесници от земята сутринта на 19 октомври пред очите на служителите на Airbus, специално поканени гости и медии. Airbus го наричат „прототип“, но реално самолетът не е съвсем такъв. Дори серийният му номер не е 001, а направо 1795 – броят на произведените до момента представители на фамилията А330/340.

Полетът беше изпълнен по план и без закъснения, каквито за разнообразие почти нямаше и в цялата програма до момента, но за това си има лесно обяснение, на което ще се спрем малко по-нататък. Първият А330neo излетя от летище Бланяк край Тулуза, пилотиран от капитаните Тиери Бурж и Томас Вилхелм – едни от най-опитните експериментални тест-пилоти на компанията, и Ален Пурше, тестов борден инженер. В екипажа влизат още четирима техници, които имаха задача да следят терминалите с техническите данни на полета, които след това ще анализират съвместно с инженерите на земята.

Dassault Falcon 20 в ролята на самолет-преследвач за заснемане на въздушни кадри

Dassault Falcon 20 в ролята на самолет-преследвач за заснемане на въздушни кадри

Фокус на първия полет както обикновено са характеристиките на управлението на самолета и полетната рамка, която в последствие ще залегне в основата на цялостното софтуерно програмиране на FMC /Flight Management Computers/. Всички данни от терминалите на борда се предават и в реално време, благодарение на свръхбърза мрежова система за телеметрия.

В края на полета, пилотите отбелязаха, че самолетът се представил точно според очакванията им и няма никакви значими отклонения от инженерното планиране. Президентът на Airbus Commercial Aircraft Фабрис Брежие пък побърза да изтъкне, че програмата А330neo е „забележителен крайъгълен камък по пътя на постоянни иновации, по който върви компанията“.

Доколко иновативен обаче е новият самолет?

А330neo стъпва твърдо на платформата на оригиналния А330, постъпил на служба в началото на 90-те години на миналия век. Neo-то се води подобрена версия. И е такава – като се имат предвид напълно новите, много по-тихи и умерено по-икономични двигатели Trent-7000 от Ролс-Ройс, концептуално новата пътническа кабина, внедряваща линията Airspace by Airbus с по-големи кутии за багаж, LED осветление, подобрени платформи за развлечение на борда и ъпгрейднати тоалетни. Далеч по-малко обаче, са новостите в конструктивно отношение. Самолетът запазва философията на конструкцията си от пъървоначалната версия, технологията на обшиване се запазва, както и философията на разпределяне на масата и баланса. Иновативен е подходът с новото крило, което е напълно взаимствано от концептуално новия модел А350, както и кокпита, който също много наподобява на конкурентът на Дриймлайнър. С това обаче, иновациите се изчерпват.

Това не означава, че А330neo е по-лош или по-нисък клас продукт. Той просто не интегрира революционни решения и иновативни подходи и технологии, както например Боинг-787 Дриймлайнър. Но, затова и програмата се изпълнява точно по-график, а консорциумът залага на сигурно. Картата на Еърбъс в случая е печеливша, защото редица авиокомпании заложиха именно на А330 в периода, когато доставките на 787 се забавиха с близо 6 години. Много от тях свикнаха с надеждната машина и сравнително улеснената й поддръжка, добрата икономическа възвращаемост и позитивния прием от пътниците. Сега точно  те ще бъдат и ключовите клиенти на Еърбъс за ъпгрейдната версия… и никак не са малко.

Това е, като да заложиш на предпоследния модел кола, но възможно най-подобрената и фейслифтната версия. Платформата й е улегнала, работи надеждно, а същевременно внедрява най-добрите технологии от бъдещето, които също са се устоновили и доказали производителността си на пазара.

Първоначалната версия се казва А330-900 и ще трябва да натрупа 1600 тестови часа, преди да получи сертификатите си за летателна годност. Вече в производство е и по-малката версия, А330-800, която ще се възползва от напредъка на големия брат и ще има по-съкратена тестова програма от само 300 часа. Постъпването им на работа в авиокомпаниите се очаква съответно през 2018 и 2019, като до момента са направени общо 212 поръчки, от които най-големи са за Air Asia с варианта -900 и Hawaiian Airlines за варианта -800.

Добра работа, Airbus. Сега очакваме с нетърпение правилни решения за бъдещето на А380.

[foogallery id=“811″]

снимки: Airbus

Свързани теми

Предишна публикация
Сбогом, Air Berlin!
Следваща публикация
Airbus става партньор на Bombardier в програмата CSeries
58 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Latecoere мина под американски флаг

Френският производител на самолетно оборудване, Latecoere, наследник на легендарната Aeropostale, мина под американски флаг, съобщиха…

Продават се два A380 на части

Германска инвестиционна компания обяви, че продава на части два самолета Airbus А380, поради липса на…
Меню