Хиляди се сбогуваха с „Кралицата на небето“. Боинг достави последния 747

389 прочитания

На 1 февруари 2023 американският гигант Боинг достави последния произведен самолет от легендарното семейство 747

За Боинг настъпи краят на една епоха – американският гигант достави последния произведен самолет от серията 747 на Atlas Air, с което официално се сбогува с един от символите на световното самолетостроене.

Хиляди служители и гости на Боинг и авиокомпанията участваха в сантименталната церемония за последната доставка на самолета от едно семейство, което преосмисли начина на пътуване по въздух и се превърна в символ на „златната ера“ на световната авиация.

На церемонията в главната производствена централа на компанията в Еверет, щата Вашингтон, участваха хиляди служители от производствената линия на 747, известни като „невероятните“.

Емоционалното преживяване беше водено от Ким Смит, който в момента е вицепрезидент на Боинг и генерален директор на програмите 747 и 767.

Иконата Боинг 747, който спечели нарицателното си име „Кралицата на небето“, влезе в историята още с първата си поява като първият пътнически самолет с две пътеки и на две палуби. 

Полетът за доставка на последния произведен 747-8 за Atlas Air остави и трайна следа в небето – екипажът изрисува „Короната на Кралицата 747“ в небето на щата Вашингтон.

Самолетът е разработен и построен от Боинг за светкавичните по съвременните стандарти 28 месеца и полита още година по-късно за стартовия си клиент Пан Ам – авиокомпанията по чиято идея и поръчка той изобщо се превръща в реалност.

Главният инженер или „бащата“ на 747 – Джо Сътър, с първия самолет от модела през далечната 1970-а

Историята започва през 60-те, когато директорите на Boeing и PanAm постигнаха споразумение, че ако производителят на самолети направи смел, нов дизайн, авиокомпанията ще купи гигантския самолет.

Така започва една от най-успешните програми в гражданската авиация, която сама успява да промени начина, по който хората летят.

Тя ни даде Кралицата на небесата и Кралицата царува безусловно десетилетия наред.

Никой друг самолет не успя да плени умовете на хората като този гърбав джъмбо. 747 се превърна в емблема на една ера, когато американското новаторство се разбираше като тестване на границите на технологиите с помощта на космически проекти като ракетата Saturn V, друго постижение на Boeing.

Екип от инженери на Boeing, начело с Джо Шатър проектира и създаде джъмбото за по-малко от 2 години и половина, нечувано постижение за днешните стандарти.

„Бащата“ на 747 Джо Сътър на представянето на последната модификация 747-8 в Еверет през 2011-а

Те въведоха идеи, които завинаги промениха пътуванията на дълги разстояния. От идеята за широкофюзелажния самолет до кутиите за съхранение на багажа над главите на пътниците и забавленията на борда. Първите модели дадоха нов смисъл на луксозните пътувания с виещото се стълбище до горната палуба.

Прочутото „вито стълбище“ към горната палуба на първите три модификации на 747

Заводът на Боинг в Еверет е домът на самолетът-чудо още от зачеването му през 1967-а. През годините той се превръща в най-голямата производствена сграда в света и от нея излизат ни повече, ни по-малко от 1574 от семейството 747.

През последните десетилетия обаче търсенето и необходимостта от четиримоторни самолети, като 747, рязко намалява, заради навлизането на далеч по-икономичните и ефективни двумоторни модели разработвани от дуполията в световното самолетостроене – Боинг и Еърбъс. 

В 54-годишната история на модела се появяват 7 основни пътнически модификации и още поне толкова товарни. Последната от тях е 747-8 – поколението, което взе всички най-съвременни технологии от най-модерния самолет на американската компания – мечтата 787 Дриймлайнър. Сред тях са неговото композитно крило, свръхефективни двигатели от General Electric, модерната авионика и климатични системи и над 60% композитни материали в конструкцията.

Революционните двигатели GE-NX взаимствани от модела 787 Dreamliner

С новото крило и двигатели и още редица подобрения, 747-8 полетя с най-ниските оперативни разходи и подобрена енергийна ефективност от всички пътнически или товарни самолети в света.

Той е най-големия граждански самолет, който американската компания някога е правила, най-бързия в глобалната гражданска авиация и един от най-ефективните нови модерни апарати, излизали някога на пазара.

В същото време инженерите на Boeing успяха да го направят наистина тих, за да може да излита и каца на същите летища, както и 747-400.

Модификацията 747-400 е най-продаваната от модела с над 140 самолета все още в летателна експлоатация с пътници и над 300 в товарна конфигурация

И това обаче не е достатъчно, за да спаси бъдещото оцеляване на самолетното семейство, което има и друг нежен прякор – „джъмбо джет“ или „слончето“, заради характерната гърбица в предната част на фюзелажа, където е разположена горната палуба и пилотската кабина.

В средата на първото десетилетие на 21в. в хотел Феърмонт в Сиатъл директорите на Deutsche Lufthansa искат Boeing да подобри модела 747 с технологията, създадена за най-новия модел, Дриймлайнера.

Тогава Джо Сътър, легендарният баща на 747 е вече над 80г и отдавна  се е пенсионирал, но все думата му се чува в Boeing. Той събира висшите мениджъри и просто им казва да го направят.

И също като при PanAm, Boeing го правят, а Lufthansa го купуват.

Най-голям шанс да се возите на новата кралица имате с германската Lufthansa, която ще оперира типа поне в следващите 15 години

Новият модел се казва 747-8 и не успява да постигне рекорди в продажбите. Карго версиите обаче все още ще летят и през 2050г..

Боинг взе решение за прекратяване на производството през юли 2020 година, от когато производството намаля до 1 самолет месечно вече само от товарната му версия, преди окончателно да приключи през декември 2022.

През 22-а година Боинг доставя едва 5 самолета от семейството, което е най-слабата му производствена година, в сравнение с най-силната 1990, когато компанията доставя цели 70 броя от хитовата модификация 747-400.

Сега тези модели почти не се използват в пътническата авиация, но са сред най-търсените модели на пазара за товарни конверсии – преработени пътнически машини в товарни. 

Президентският 747 е базиран на модификацията 200 и е в експлоатация от над 20 години-

Независимо от прекратяването на производството Боинг 747 ще продължи да лети още десетилетия в световното небе, а може би най-известният представител на семейството дори ще получи изцяло нов живот. Става въпрос за президентския Air Force One, който вече над 20 години е представител на 747-ците, а специалното командване на американските ВВС ще получи до 2025-а изцяло подновените 2 самолета от модела 747-8, които бяха избрани от президентската администрация през 2018-а за бъдещия президентски транспорт.

Двата 747-8 от новото поколение -8 за президентския транспорт се очаква да постъпят във флота на американските ВВС в средата на 2025-а. Новата им окраска беше предложена от президента Тръмп през 2019-а, но твърде вероятно няма да е в този окончателен вид

Свързани теми

Предишна публикация
Руски олигарх купува летище Франкфурт-Хан
Следваща публикация
Без пътнически полети от Берлин на 25 януари
389 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

El Al най-после купува Arkia

Двете водещи авиокомпании в Израел са на път да се слеят, след като националният превозвач…

Jeju Air си поръча 40 737 MAX

Най-голямата лоукост авиокомпания в Южна Корея направи твърда поръчка за 40 боинга 737 MAX с…
Меню