IATA: Авиокомпаниите ще загубят над половината от приходите си за 2020

25 прочитания

Международната асоциация на авиокомпаниите IATA за пореден път актуализира прогнозите си за състоянието на индустрията в резултат от корона-кризата и обяви, че приходите на нейните членове ще намалеят с над $320 милиарда през 2020.

В сравнение с 2019 това е спад от над 55%. IATA направи поредната актуализация на оценката си на 18 април, след като в края на март прогнозира загуби за индустрията от над $252 милиарда или спад от 44% в глобалните приходи. Новата прогноза очертава още по-драматична картина за индустрията, заради безпрецедентните ограничания, както в международния, така и във вътрешния трафик в най-големите пазари на планетата, които според IATA ще продължат поне 3 месеца. Според новия анализ, най-слабо засегнати засега са регионите Африка и Латинска Америка, но организацията си запазва правото да промени  и тази оценка.

До края на годината се очаква търсенето да отбележи среден спад от 48% в сравнение с 2019, като двете основни причини ще са настъпващата рецесия и продължаващите рестрикции, заради #COVID19. IATA открито говори за рецесия и залага спад в световния БВП от над 6%. За сравнение при финансовата криза от 2008 година спадът беше едва 2%. И тъй като БВП е в пряка връзка с пазарното търсене, картината няма да се подобри и във втората половина на годината.

Според IATA, едва през третото тримесечие може да се очаква обръщане на посоката и слабо повишаване на търеснето, главно на вътрешните пазари там, където са вдигнати ограниченията. В световен мащаб обаче, годината ще е най-трудната досега, както каза шефът на IATA Александър де Жуниак.

Той отново призова правителствата спешно да приемат пакети от финансова помощ за авиокомпаниите, които са основополагащ фактор в цялата транспортна верига и директно или индиректно поддържат над 65.5 милиона работни места. Според IATA, всяко от 2.7 милиона работни места в авиокомпаниите поддържа средно 24 работни места в свързаните индустрии. Организацията допълва, че само с държавна финансова подкрепа могат да бъдат спасени колкото се може повече от тези 24 свързани работни места, а авиокомпаниите да получат живителна сила за оставането си „в играта“ до края на пандемията.

Трите незебавни мерки, предлагани от IATA са:

  • Директна финансова подкрепа за пътническите и карго оператори, за да се компенсират намалелите приходи и ликвидност
  • Заеми – гарантиране на кредити под формата на облигации и мостово финансиране от банки
  • Данъчни облекчения – опростяване на данъците върху доходите за засегнатия период на 2020 и удължаване на сроковете за събиране на останалите за 2020, както и временно премахване на таксите върху издаване на билети и други държавни налози

Свързани теми

Предишна публикация
Air Canada уволнява 50% от служителите
Следваща публикация
Брансън поиска помощ за Virgin Atlantic
25 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Hertz Америка е в банкрут

Една от най-големите рент-а-кар компании в света влезе в процедура по защита от фалит в…
Меню