Eurocontrol очаква възстановяване на цивилния трафик едва през 2024 г.

88 прочитания

Eurocontrol очакват, че цивилният трафик в Европа ще се възстанови на предпандемичните си нива едва към 2024 г. и това е оптимистичния сценарии на развитието на нещата.

Прогнозата бе обявена от генералния директор на Eurocontrol Емон Бренан, който обясни, че ключов фактор е скоростта с която се ваксинира населението в Европа и поведението на COVID-19.

“Ситуацията остава много сложна за европейската авиация. Отиваме към летния сезон на 2021 г., като повечето ограничения са все още факт, нищо че имаме оптимизъм, заради напредващата ваксинация. Така, макар и да предвиждаме, че трафикът ще се подобри през лятото, все още няма да видим засилен трафик по дългите трасета, заради наличните ограничения. През 2021 г. ще достигнем около 50% от трафика за 2019 г. или около 5,5 млн. полета в Европа”, казва Бренан.

От Eurocontrol чертаят три сценария за възстановяване на трафика над Европа. Първият е най-оптимистичен и предвижда, че по-голямата част от европейското население ще бъде ваксинирано през това лято. Според него, към 2024 г. ще бъде достигнат 105% от трафика от 2019 г.

Вторият сценарии предвижда ваксинацията да се проточи до 2022 г., което и изтегля достигането на трафика до предпандемичните нива за 2025 г.

Най-песимистичен е сценария, при който COVID-19 продължава да мутира, ваксинацията се бави и повечето ограничения остават в сила за дълги години напред. Според него, през 2024 г. ще стигнем 74% от предпандемичния трафик, а цялостното възстановяване на гражданската авиация ще остане за 2029 г.

Бренан е отбелязал, че възстановяването ще зависи и от мерките, които отделните страни ще положат за да помогнат на авиационната си индустрия. От държавите се иска и да работят за това, пасажерите да се чувстват сигурни да пътуват.

Свързани теми

Предишна публикация
American, Virgin си поръчаха летящи таксита от Vertical
Следваща публикация
Dassault за избра Rolls-Royce за Falcon 10X
88 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Norwegian няма да лети до 2021

Норвежкият лоу-кост превозвач Norwegian обяви, че ще остави почти всичките си самолети на земята до…

Fraport планира масови съкращения

Германският летищен и наземен оператор Fraport AG планира мащабни съкращения на работни места, заради икономическия…
Меню