FedEx връща пенсионирани самолети, заради бум на каргото

243 прочитания

Най-голямата карго авиокомпания в света, FedEx, започна да връща част от пенсионираните си самолети в активния флот, заради огромния ръст в търсенето на въздушни карго услуги в условията на глобална здравна криза.

През април превозвачът ще добави над 150 полета за транспортиране на медицинско оборудване и защитни облекла от Китай за САЩ, както и допълнителни полети по междуконтиненталните му маршрути. В момента FedEx оперира по 9 полета дневно по транстихоокеанските трасета. С реактивираните самолети броят на тези полети ще се увеличи до 16 дневно.

Американският оператор увеличава и броя на вътрешните полети, за да посрещне нарасналото търсене на товарни транспортни услуги в условията на безпрецедентната криза, в която американците купуват все повече стоки онлайн.

FedEx е сред малкото останали оператори на класическия тримоторен и конвертиран в карго MD-11F. Авиокомпанията оперира с огромно разнообразие от модели, сред които Boeing 777, 767, 757, 737 и дори 727, A300, A310 и A330F

FedEx е сред малкото останали оператори на класическия тримоторен и конвертиран в карго MD-11F.
Авиокомпанията оперира с огромно разнообразие от модели, сред които Boeing 777, 767, 757, 737 и дори 727, A300, A310 и A330F

Както каза Главния изпълнителен директор на FedEx, Фред Смит, „това е огромно увеличение на заявките за летене. Дори самите ние сме изненадани, че успяхме да намерим екипажи за всичките тези самолети.“

В момента превозът на товари по въздуха е основното перо в глобалната гражданска авиация, докато през 2019 карго пазарът регистрира негативен растеж. През миналата година делът на каргото в глобалните авиационни приходи бе едва 12%. Сега по ирония на съдбата карго превозите са далеч над пътническите и все повече пътнически авиокомпании търсят варианти за превоз на товари в своите пътнически самолети. Някои авиокомпании и държавни регулатори вече разработиха бързи процедури за преоборудване на пътническите салони за превоз на товари, главно като временно решение с изваждане на седалките от пътническия салон.

FedEx е най-голямата карго авиокомпания в света по обем превозени товари, приходи и брой самолети. Тя е на 10 място в света през 2020 по големина на флота с 378 собствени самолета.

Свързани теми

Предишна публикация
Emirates ще тества всички пътници за COVID-19
Следваща публикация
Air France с карго полети до Китай
243 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

737 MAX няма да полети скоро

Федералната авиационна администрация на САЩ /FAA/ се срещна с представители на регулаторните органи от целия…
Меню