Mooney Aircraft с нов собственик

3 прочитания

Американският производител на леки самолети за любителската авиация Mooney Aircraft Corporation, който през последните 9 месеца работеше с намален производствен капацитет и неясно бъдеще, най-после разкри новите си собственици.

Новината съобщи новият Главен изпълнителен директор на компанията Джони Полак в открито писмо до служителите от 3 септември 2020, публикувано на уебсайта на Mooney. Той самият с право се представя за „част от общността на Mooney,“ като собственик на два такива самолета – един модел 201 от над 15 години и един по-нов Acclaim. Новият ръководен екип на компанията ще е съставен изключително от пилоти и собственици на такива самолети, които ще ръководят производството, развойната дейност и бъдещите проекти.

„Всички разбират колко важен е брандът Mooney за нас. Трябва да го запазим жив, независимо какво ще ни струва това,“ казва Полак.

Новият президент е адвокат на развлекателната индустрия от Ню Йорк, подкрепен от базирана в щата Уайоминг инвестиционна група, предвождана от US Financial LLC, които споделят страстта му към тези самолети и наследството на Mooney.

Полак добавя, че сега компанията е изправена пред процес на трансформация и превръщането й главно в производител и доставчик на резервни части, за да обслужва успешно флот от над 7000 самолета летящи по света.

Не случайно слоганът „Обичаме да летим бързо“ е част от логото на компанията – тя се слави с едни от най-бързите серийни леки самолети в своя клас

Производството ще остане в градчето Кервил, Тексас, което подкрепя Mooney от десетилетия и неколкократно защитава компанията от фалит.

Сред амбициозните планове на новия екип е изпълнението на някои от най-съкровените желания на много собственици от много време насам, като възможност за ъпгрейд на налични самолети със стъклена авионика от класа на Garmin G1000 и NX. Но, както казва Полак, „ренесансът на Мууни няма да опира само до портфолио от свежи идеи, а най-вече до устойчив план за запушване на пробойните в кораба и поемането на далечно плаване в силно конкурентните води, което ще отнеме време.“

Mooney е създадена през 1966 и от тогава има произведени над 12000 самолета, налетели над 40 милиона часа. Базираната в Тексас компания държи 21 типови сертификата за своите модели и точно 130 световни рекорда за скорост и височина на полета. Най-бързият полет от източното до западното крайбрежие на САЩ е именно с Mooney и държи рекорда за скорост на едномоторен бутален самолет. Към момента се произвеждат само моделите M20U Ovation и M20V Acclaim, които са и едни от най-луксозните в сегмента.

Свързани теми

Предишна публикация
Дизеловият Tecnam P2010 получи сертификат от EASA
Следваща публикация
Малък самолет се разби в центъра на Серес
3 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Нови съкращения в Airbus през лятото

Висококвалифицирани специалисти от аерокосмическия сектор по света са принудени да приемат неквалифицирана работа, докато големите…

Проектът Sunrise на Qantas

Проектът Sunrise на Qantas тества възможностите за нов стоп полет между JFK и Австралия от…
Меню