Mooney Aircraft с нов собственик

242 прочитания

Американският производител на леки самолети за любителската авиация Mooney Aircraft Corporation, който през последните 9 месеца работеше с намален производствен капацитет и неясно бъдеще, най-после разкри новите си собственици.

Новината съобщи новият Главен изпълнителен директор на компанията Джони Полак в открито писмо до служителите от 3 септември 2020, публикувано на уебсайта на Mooney. Той самият с право се представя за „част от общността на Mooney,“ като собственик на два такива самолета – един модел 201 от над 15 години и един по-нов Acclaim. Новият ръководен екип на компанията ще е съставен изключително от пилоти и собственици на такива самолети, които ще ръководят производството, развойната дейност и бъдещите проекти.

„Всички разбират колко важен е брандът Mooney за нас. Трябва да го запазим жив, независимо какво ще ни струва това,“ казва Полак.

Новият президент е адвокат на развлекателната индустрия от Ню Йорк, подкрепен от базирана в щата Уайоминг инвестиционна група, предвождана от US Financial LLC, които споделят страстта му към тези самолети и наследството на Mooney.

Полак добавя, че сега компанията е изправена пред процес на трансформация и превръщането й главно в производител и доставчик на резервни части, за да обслужва успешно флот от над 7000 самолета летящи по света.

Не случайно слоганът „Обичаме да летим бързо“ е част от логото на компанията – тя се слави с едни от най-бързите серийни леки самолети в своя клас

Производството ще остане в градчето Кервил, Тексас, което подкрепя Mooney от десетилетия и неколкократно защитава компанията от фалит.

Сред амбициозните планове на новия екип е изпълнението на някои от най-съкровените желания на много собственици от много време насам, като възможност за ъпгрейд на налични самолети със стъклена авионика от класа на Garmin G1000 и NX. Но, както казва Полак, „ренесансът на Мууни няма да опира само до портфолио от свежи идеи, а най-вече до устойчив план за запушване на пробойните в кораба и поемането на далечно плаване в силно конкурентните води, което ще отнеме време.“

Mooney е създадена през 1966 и от тогава има произведени над 12000 самолета, налетели над 40 милиона часа. Базираната в Тексас компания държи 21 типови сертификата за своите модели и точно 130 световни рекорда за скорост и височина на полета. Най-бързият полет от източното до западното крайбрежие на САЩ е именно с Mooney и държи рекорда за скорост на едномоторен бутален самолет. Към момента се произвеждат само моделите M20U Ovation и M20V Acclaim, които са и едни от най-луксозните в сегмента.

Свързани теми

Предишна публикация
Дизеловият Tecnam P2010 получи сертификат от EASA
Следваща публикация
Малък самолет се разби в центъра на Серес
242 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Turkish се оглежда за Boeing 747-8

Turkish Airlines води преговори с Boeing за евентуалното придобиване на 8 самолета Boeing 747-8. Информацията…

Проектът Sunrise на Qantas

Проектът Sunrise на Qantas тества възможностите за нов стоп полет между JFK и Австралия от…

Boeing показа боен дрон

Американският авиопроизводител представи безпилотен военен самолет, разработен в Австралия. Дронът може да лети край изтребители…

Южна Корея ще получи още 4 F-35A

С допълнителната доставка броят на самолетите от този тип на Корейския полуостров се увеличава до…
Меню