Първи полет на новия Seastar

3 прочитания

Прототипът на новото поколение амфибия SN1003 на Dornier успешно изпълни първия си полет на 28 март 2020, съобщи производителят.

Полетът на Seastar CD2 продължи 31 минути и бе изпълнен на летище Оберпфафенхофен в Германия от Волфрам Корнелиус, главен пилот-изпитател на Dormier.

Технически характеристики на Seastar Dornier. Източник: Dornier

Технически характеристики на Seastar Dornier. Източник: Dornier

Новото поколение самолет-амфибия е подобрена версия на първия Seastar, проектиран от Клаудиус Дорние Младши през 80-те години на 20 век. Новата версия се появява 20г. след като фирмата спря производство заради финансови проблеми. През 1991, въпреки получените сертификати за полети в САЩ и Европа, не успя да направи доставки.

Новото поколение Seastar има стъклен кокпит, нови витла, заден винт, климатична система. Самолетът е композитен, което му осигурява по-ниски разходи за поддръжка, особено при морски операции.

Интериорът е подобрен, кокпитът е снабден с Honeywell Primus Epic 2.0 и има по-добра маневреност на вода.

Амфибията Seastar на Dornier. Снимка: Dornier

Амфибията Seastar на Dornier. Снимка: Dornier

Амфибията е с максимално тегло при излитане 5100 кг, лети с крейсерска скорост от 180 възла (333 км/ч) и може да измине 900 морски мили /1670км/ с едно зареждане. Двигателите са 2 турбовитлови Pratt & Whitney PT6A-135A и 1300 к.с.. Композитната структура на Seastar предотвратява ръждата от морската вода. Всъщност това е летяща лодка с V-образен кил и прибиращ се хидравличен преден колесник.

Може да бъде трансформиран за превоз на товари или пътници, включително и във VIP конфигурация, според желанието на клиента. Може да изпълнява и специални мисии.

Амфибията Seastar на Dornier. Снимка: Dornier

Амфибията Seastar на Dornier. Снимка: Dornier

Dornier Seawings е компания, базирана в Германия и Китай с традиции в дизайна и производството на самолети-амфибия. В момента е собственост на семейство Дорние и две китайски държавни фирми: Wuci Industry Development Group и Wuxi Communications Industry Group /от 2013г./

Източник: Dornier

Свързани теми

Предишна публикация
Малък самолет се разби в центъра на Серес
3 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Европа одобри MAX

Промените в Boeing 737 MAX бяха одобрени от европейския регулатор EASA, който обяви, че самолетът…
Меню