ЕК иска координация, не индивидуални ограничения при пътуване

8 прочитания
За да осигури правото на гражданите на ЕС да пътуват свободно в общността, ЕК настоява ограниченията по страни да се прилагат само където са необходими и където изпълняват целите на обществения интерес или нуждата да бъдат защитени правата и свободите на другите.

„Член 21 от Хартата на фундаменталните права на ЕС забранява ограничения на основания националност”, пише в предложението, публикувано на 4 септември 2020г.

Европейската комисия предлага три критерия:

  • Общият брой новооткрити случаи на Covid-19 на 100 хиляди души в даден регион за 14 дни;
  • Процент позитивни тестове от всички Covid-19 тестове, направени в даден регион за 7 дни;
  • Брой тестовете за Covid-19 на 100 хиляди души население в даден регион за 7 дни.

Например за страна-член със седмично тествани над 250 души на 100 000, ЕК предлага останалите членове да не ограничават свободното движение на хората, пристигащи от нея.

Ако общият брой новооткрити случаи на Covid-19 в даден район е равен или под 50 на 100 000 души население за период от 14 дни или ако процентът положителни резултати от всички Covid-19 тестове в даден регион е под 3%.

Европейският център за превенция и контрол на заболяванията /ECDC/ ще предоставя всяка седмица актуализирани данни на база на информацията, която дават страните-членки.

Когато нивата остават под прага на 14-дневна карантина и позитивните тестове, съответната страна ще бъде маркирана като „зелена”.

Когато бъде преминат само единия праг, страната ще бъде обявена за „оранжева”. Когато и двата прага бъдат преминати, страната става „червена”. При недостатъчни данни или неизпълнение на квотата за тестовете, страната ще бъде „сива”.

Всеки четвъртък страните в ЕС, възнамеряващи да прилагат ограничения за пътуващите от даден регион, обявен за „червен” или „сив” ще информират за намеренията си останалите страни и ЕК.

В понеделник трябва да влязат в сила мерките, които са били обявени с изключение на извънредни обстоятелства.

Предложението цели да се ограничат смущенията за вътрешния пазар и живота на семействата по време на пандемията.

Обосновава се и с нуждата от осигуряване на свободата на движение на работещите по договор и самонаетите, за да могат да упражняват професията си, както и за трансграничните работещи, служителите в транспорта, моряците и хората, пътуващи по работа или по семейни причини, включително и членовете на семейства с различна националност да се събират редовно, без да е нужно да бъдат подлагани на карантина.

Асоциацията на авиокомпаниите IATA настоява правителствата да си сътрудничат за намиране на решение за възстановяване на глобалната свързаност чрез спешно отваряне на границите и предоставяне на помощ за авиокомпаниите по време на коронакризата.

Свързани теми

Предишна публикация
FAA разследва производството на Boeing 787
Следваща публикация
Исторически първи полет между Израел и ОАЕ
8 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Гетуик залага на Южна Америка

Новите марштути на Гетуик за Южна Америка ще са от жизненоважно значение за британската икономика…
Меню