Белгия обяви търг за дигитални кули

13 прочитания

Бордът на директорите на Skyeyes обяви търг за дигитални кули за контрол на полета за шест летища в Белгия.

Сред тях са Лиеж и Шарльороа, които от 2024г. ще се управляват от Намюр. Очаква се проектът да струва 16 милиона евро по сметката на оператора на летищата във Валония, Sowaer.

Дигиталните кули представляват дистанционни центрове за управление с камери на летищата, вместо класическите кули за контрол и единно управление на различни летища чрез увеличена реалност /AR/.

Новият дистанционен център за управление в Намюр ще бъде с 2000 кв м площ, построена в района Еколис, между Лиеж и Шарльороа.

Дигиталните кули са бъдещето на управлението на въздушния трафик на летищата и се използват в цяла Европа. Skyeyes стартира стратегически план за оборудване на 6 белгийски летища за постепенна подмяна на класическите кули.

След като покани кандидатите да заявят интерес към обществената поръчка, в следващите няколко седмици ще бъде избран един партньор, който ще достави оборудването.

Също както и другите сфери на живота, управлението на въздушното движение е в процес на дигитализация за подобряване на качеството на услугата, съобщава Skyeyes.

 

Компанията ръководи над 3000 самолета на ден /колкото и районният център за обслужване на въздушното движение в София по данни на Bulatsa/, или около 1 милион полета годишно. Skyeyes е публична и нейните 900 служители работят в един от най-натоварените части на Европа, Fabec.

FABEC

 

В същото време ръководителите на полети в Белгия планират стачка в края на февруари за нарушение на договора. Служителите оспорват правото си на по-високо платен извънреден труд, когато трябва непредвидено да вземат смяна. Ръководителите на полети в Белгия могат да си събират тези часове за ползване в края на кариерата си или да ги използват като допълнителни почивни дни през годината. Забраната да се трупат до напускане е причината за трудовия спор.

 

Свързани теми

Предишна публикация
IATA изчисли щетите от Covid-19 на $30 милиарда
Следваща публикация
Русия започва серийно производство на Ил-114-300
13 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Ryanair иска трезви пътници

Ryanair призова за повече ограничения за продажбата на алкохол на летищата, съобщи ББС. Авиокомпанията иска…
Меню