IATA изчисли щетите от Covid-19 на $30 милиарда

9 прочитания

Авиокомпаниите може да изгубят 30 милиарда щатски долара приходи през 2020г. в първи спад на резервациите от кризата през 2008-9, изчисли IATA.

Асоциацията очаква спад на търсенето на пътувания със самолет за пръв път от десетилетие.

На 20 февруари две големи авиокомпании – Qantas и Air France-KLM предупредиха за сериозни финансови последици от епидемията на коронавируса в Азия.

IATA предвижда авиокомпаниите в Азиатско-Тихоокеанския регион да изгубят 27,8 милиарда щатски долара през 2020г., а тези извън Азия – 1,5 милиарда щатски солара.

От тези цифри авиокомпаниите в Китай ще понесат удар от 12,8 милиарда щатски долара само от намалените или спрени полети в страната.

Директорът на IATA Александър де Жуниак каза, че „авиокомпаниите вземат трудни решения да намалят капацитета и в някои случаи – маршрутите. Това ще бъде много трудна година за авиокомпаниите”.

IATA базира предположенията си на спада в търсенето по време на епидемията от SARS/ТОРС през 2003г. Тогава имаше 6-месечен период с рязък спад на търсенето, следван от съответно възстановяване. През 2003г. SARS донесе 5,1% спад в търсенето в Азия.

Досега IATA посочваше Азия като най-голям фактор за ръста на търсенето на въздушния трафик между 2015 и 2035г. и обявяване 4-5 пазара в региона за най-бързо растящи в света като брой пътници.

Световната здравна организация не е препоръчвала спиране на пътуванията и търговията.

IATA съобщава, че авиокомпаниите има изработени процедури за работа при повишен здравен риск и съобщава, че правителствата имат важна роля в управлението на кризата с Covid-19 през 2020г.

 

Свързани теми

Предишна публикация
Aeroports de Paris купува 49% от GMR
Следваща публикация
Белгия обяви търг за дигитални кули
9 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

А380 – легендата продължава

Emirates и Airbus сключиха спасително споразумение за програмата А380, благодарение на което производството на суперджъмбото…
Меню