България поиска ЕС да вдигне авиационните такси

24 прочитания

Девет страни от ЕС, сред които и България подписаха декларация, в която молят новата Европейска комисия да постави за обсъждане увеличение на данъците в авиотранспорта.

„В сравнение с други транспортни средства, авиацията не е обложена достатъчно. Авиотранспортът е освободен от акциз, ДДС върху международните полети не се начислява и няма координирана такса върху самолетните билети за намаляване на парниковите емисии”, пише в документа, под който стои името на министъра на финансите Владислав Горанов.

„Вярваме, че има нужда от повече координация .. така че този, който замърсява да плати справедлива цена на използването на авиотранспорта”.

Останалите страни, подкрепили декларацията са: Холандия, Швеция, Франция, Белгия, Германия, Италия, Люксембург и Дания, чрез своите министри на финансите, според документа от 7 ноември 2019, публикуван от Euractive.

Вижте „семейната снимка“ на страните, заявили подкрепа за допълнителната такса по време на авиационно събитие в Европейския парламент.

Новата комисия на Урсула фон дер Лайен планира да предложи ревизия на Европейската директива за данъците и да включи мерки за авиационния сектор.

Някои страни от ЕС не подкрепят идеята, особено тези от Централна и Източна Европа. България е единствената сред тях досега, която я поддържа.

Испания, която силно разчита на приходите от туризъм обяви, че не е склонна да иска нова такса в авиацията.

Европейската авиоиндустрия също е против всякаква форма на увеличаване на разходите за сектора.

Във видеото долу Мено Стел, държавен секретар за финансите на Холандия връчва документа на Франц Тимерманс, комисар за регулациите, междуинституционалните отношения, правосъдието и човешките права по време на заседанието на еврогрупата в Брюксел.

„Позволете да ви връча политическото заявление на 8 страни и Холандия, подписали договор или декларация, с която казват, че авиацията е важно транспортно средство, което и замърсява и бихме искали да помолим комисията да предприеме някакви инициативи, така че авиацията също да бъда обложена с данъци, както и другите форми на транспорт.

Моментът е важен, защото някои страни вече започнаха да облагат авиацията си, но не всички в ЕС го правят.”, каза Стел.

„Също вярвам, че няма да е оптимално, ако отделни страни вземат мерки на национално ниво. По-разумно е да се направи на европейско ниво”, каза Тимерманс.

„Имаме споразумение с ICAO за ETS, което може да се подобри, но аз съм привърженик на данък върху керосина”.

/Допълнена с видео от Съвета на ЕС/.

Свързани теми

Предишна публикация
Rotorcraft поръча 10 хеликоптера VRT500
Следваща публикация
Трети опит за продажба на Jat Tehnika
24 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Отпада правилото за слотовете

Европейският съвет одобри план за прекратяване на правилата, които принуждават авиокомпаниите да продължат да летят…
Меню