Идея за ограничения за бизнес джетове на британските летища

13 прочитания

Британските лейбъристи обмислят да подкрепят забрана на частните самолети да използват летищата в Обединеното кралство от 2025 година.

Секретарят по транспорта в сянка Анди Макдауъл се позова на доклад за въглеродните емисии в сектора, излъчващ еквивалента на емисиите от 450000 коли. Макдауъл каза, че самолетите на изкопаеми горива на милиардерите вредят на климата и затова неговата партия обмисля да предложи забрана.

Великобритания е в предизборна ситуация, след като премиерът Борис Джонсън не успя да изпълни Brexit до 31 октомври и бе принуден да насрочи нови парламентарни избори. Вотът е на 12 декември.

В понеделник Макдауъл написа в Туитър, че „мултимилиардерите, пътуващи с частни самолети нанасят дълбоки щети на климата и останалите от нас, които страдаме от последиците. Има смисъл да посочим крайна дата за използване на частните бизнес джетове”.

 


Докладът за емисиите на авиацията е на Common Wealth, тинктанк, свързан с лидера на лейбъристите Джеръми Корбин и A Free Ride, лобисти, които искат забрана във Великобритания от 2025г., за да се насърчи разработването на електрически  самолети.

Според Common Wealth 6% от годишните полети между летищата във Великобритания и ЕС са били изпълнени с частни самолети през 2018г.

Все повече производители на самолети инвестират в проучвания на алтернативни на изкопаемите горива за самолети, но напредъкът е бавен.

Европейската Асоциация за бизнес авиация обяви, че забрана като тази, предлагана от британските лейбъристи не би се отразила на глобалното затопляне, а едностранна забрана във Великобритания няма смисъл, съобщава Гардиън.

Свързани теми

Предишна публикация
Cessna Citation Longitude готова за доставки през 2021
Следваща публикация
Gulfstream представи G700
13 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Airbus Defence and Space съкращава 2300 души

Военното подразделение на европейския аерокосмически производител започна разговори със синдикатите за планираното преструктуриране на компанията.…

Цветовете на летище Варна

Няколко дни след петата годишнина от отварянето на новия терминал /Терминал 2/ на летище Варна,…
Меню