Amazon Air започна операции от първата си европейска база в Лайпциг

126 прочитания

Amazon Air, авиокомпанията на онлайн гиганта Amazon, откри първата си регионална база в Европа на летището Лайпциг/Хале в източна Германия. Новият хъб разкри над 200 работни места в Шкойдиц, на около 20 км от Лайпциг, с което ще затвърди позициите на местното летище, като един от най-големите авиационни карго-хъбове на континента.

Базата на Амазон е над 20 000 кв.м и ще се превърне в най-големия разпределителен център на ритейлъра и неговите клиенти и партньори в Европа.

EI-DAC е вторият регистриран в Ирландия Боинг 737-800BCF от Amazon, който ще се оперира от ирландската ASL Airlines.

Компанията взе на лизинг два брандирани конвертирани самолета Боинг 737-800 от GECAS, които ще се оперират от ирландската авиокомпания ASL Airlines и от името на Amazon Air в Европа. Самолетите се присъединяват към съществуващия флот от над 70 самолета в глобалната карго мрежа на Амазон.

Комплексът вече приема товари за обработка от два ежедневни полета, като капацитетът бързо ще се разширява с настъпването на празничния сезон към края на годината. Новите 200 работни места се добавят към над 1500, които компанията вече осигурява в района на Лайпциг от 2006 година насам.

Новият логистичен център на Amazon Air в западната част на летище Лайпциг/Хале. Това е само първи етап от очакваното бъдещо разширение на базата.

Човекът, който ще ръководи новия комплекс е Дитмар Юнглинг, досегашен директор на Amazon Fulfilment Center в Лайпциг. Той благодари за подкрепата, която компанията получава от местните власти и обеща да се отблагодари с продължаващо подобряване на икономическата среда и създаването на още работни места в района.

Новият център ще позволи на Амазон да разшири дейността и скоростта на доставките си не само в Западна, но най-вече в Централна и Източна Европа. Компанията беше и сред водещите доставчици на персонално защитно облекло и маски по време на първата вълна от COVID-19 кризата в Европа през пролетта на 2020.

Amazon Air / Prime Air разчита да разполага с 20 конвертирани самолета Б737-800BCF до края на 2022.

Главният изпълнителен директор на Mitteldeutsche Flughafen AG, компанията оператор на летището в Лайпциг, Гьоц Амелман също не скри радостта си от привличането на още един стратегически партньор в сферата на логистичните услуги. Той открои ключовата роля на Летище Лайпциг за европейските операции на Амазон и не пропусна да отбележи заслугите на региона за това, с изключително добрата инфраструктура и опит в обслужването и менажирането на въздушни карго операции.

Лапциг/Хале вече е номер 2 във въздушното карго в Германия и на пето място в Европа, като инвестира агресивно за напредък в тези класации. На летището е разположена и най-голямата логистична база на лидера във въздушното карго в Европа, германската DHL/Deutche Post Group и нейната авиокомпания DHL Air/Eurpoean Air Transport.

Свързани теми

Предишна публикация
Иркут показа МС-21-310 с руски двигатели
Следваща публикация
Нужни са 27 000 нови пилоти през 2021, въпреки кризата
126 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Новият Bombardier Learjet 75 Liberty

Канадската самолетостроителна компания Bombardier представи на 9 юли новият си бизнес-джет – Learjet 75 Liberty.…

Alitalia намалява маршрути и флот

Новият администратор на Alitalia информира синдикатите за планираното намаление на операциите на италианския превозвач. Самолетите…
Меню