Amazon Air започна операции от първата си европейска база в Лайпциг

113 прочитания

Amazon Air, авиокомпанията на онлайн гиганта Amazon, откри първата си регионална база в Европа на летището Лайпциг/Хале в източна Германия. Новият хъб разкри над 200 работни места в Шкойдиц, на около 20 км от Лайпциг, с което ще затвърди позициите на местното летище, като един от най-големите авиационни карго-хъбове на континента.

Базата на Амазон е над 20 000 кв.м и ще се превърне в най-големия разпределителен център на ритейлъра и неговите клиенти и партньори в Европа.

EI-DAC е вторият регистриран в Ирландия Боинг 737-800BCF от Amazon, който ще се оперира от ирландската ASL Airlines.

Компанията взе на лизинг два брандирани конвертирани самолета Боинг 737-800 от GECAS, които ще се оперират от ирландската авиокомпания ASL Airlines и от името на Amazon Air в Европа. Самолетите се присъединяват към съществуващия флот от над 70 самолета в глобалната карго мрежа на Амазон.

Комплексът вече приема товари за обработка от два ежедневни полета, като капацитетът бързо ще се разширява с настъпването на празничния сезон към края на годината. Новите 200 работни места се добавят към над 1500, които компанията вече осигурява в района на Лайпциг от 2006 година насам.

Новият логистичен център на Amazon Air в западната част на летище Лайпциг/Хале. Това е само първи етап от очакваното бъдещо разширение на базата.

Човекът, който ще ръководи новия комплекс е Дитмар Юнглинг, досегашен директор на Amazon Fulfilment Center в Лайпциг. Той благодари за подкрепата, която компанията получава от местните власти и обеща да се отблагодари с продължаващо подобряване на икономическата среда и създаването на още работни места в района.

Новият център ще позволи на Амазон да разшири дейността и скоростта на доставките си не само в Западна, но най-вече в Централна и Източна Европа. Компанията беше и сред водещите доставчици на персонално защитно облекло и маски по време на първата вълна от COVID-19 кризата в Европа през пролетта на 2020.

Amazon Air / Prime Air разчита да разполага с 20 конвертирани самолета Б737-800BCF до края на 2022.

Главният изпълнителен директор на Mitteldeutsche Flughafen AG, компанията оператор на летището в Лайпциг, Гьоц Амелман също не скри радостта си от привличането на още един стратегически партньор в сферата на логистичните услуги. Той открои ключовата роля на Летище Лайпциг за европейските операции на Амазон и не пропусна да отбележи заслугите на региона за това, с изключително добрата инфраструктура и опит в обслужването и менажирането на въздушни карго операции.

Лапциг/Хале вече е номер 2 във въздушното карго в Германия и на пето място в Европа, като инвестира агресивно за напредък в тези класации. На летището е разположена и най-голямата логистична база на лидера във въздушното карго в Европа, германската DHL/Deutche Post Group и нейната авиокомпания DHL Air/Eurpoean Air Transport.

Свързани теми

Предишна публикация
Иркут показа МС-21-310 с руски двигатели
Следваща публикация
Нужни са 27 000 нови пилоти през 2021, въпреки кризата
113 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Пътниците искат биометрика

Повечето пътници са готови да използват един биометричен документ при пътуване. Личните данни ще бъдат…

Eurowings полита към Америка

Eurowings ще лети от Фракфурт и Мюнхен до Америка от следващото лято. Нискоразходната авиокомпания на…
Меню