Boeing отвори първия си завод за 737 в Китай

24 прочитания

Стратегическата инвестиция на Boeing цели да поведе в продажбите пред архиконкурента си Airbus в един от топ туристическите пазари в света, застрашен от търговската война между САЩ и Китай, съобщи Ройтерс.

Най-големият в света производител на самолети достави първия си самолет 737 от завода в Жушан, на 290 км от Шанхай на държавната авиокомпания Air China на тържествена церемония на 15 декември, в присъствието на топ ръководители на двете компании.

Boeing и Airbus разширяват отпечатъка си в Китай, търсейки поръчки от бързо развиващия се авиационен пазар, който се очаква да изпревари американския и да стане най-големия в света през следващото десетилетие.

През 2017 Boeing инвестира 33 милиона щатски долара в мажоритарен дял в съвместно дружество с държавната компания COMAC за строежа на центъра за сглобяване на самолети, където им се инсталират интериорите и се боядисват в новите ливреи.

Базираната в Чикаго Boeing се смята за топ износител от САЩ и доставя един от всеки четири самолета, които произведе миналата година за клиенти от Китай, където прогнозира търсене на 7700 нови самолета в следващите 20г за 1,2 трилиона щатски долара.

Откриването на новата база бе помрачено от търговското напрежение между САЩ и Китай. Двете най-големи икономики в света имат 90 дни да договорят търговско споразумение.

Целта на Boeing е да прави по 100 самолета на година в завода на Жушан, Китай.

Производителят се надява заводът да облекчи натиска над завода в Сиатъл, където планира да увеличи производството догодина на най-добре продаващия се модел тяснофюзелажен самолет 737, който в момента се доставя със закъснения.

Снимка: Boeing

Свързани теми

Предишна публикация
Великобритания сключи с Швейцария договор за авиотранспорта
Следваща публикация
IATA е оптимист за 2019
24 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Меню