Airbus критикува Испания за избора на Indra във FCAS

65 прочитания

Airbus критикува решението на правителството на Испания, което предпочете Indra за подизпълнител в европейската програма за бъдещия нов европейски изтребител.

Испания влезе във френско-германската програма FCAS, която до 2040г трябва да създаде нов европейски боен самолет, сателити, дронове и други военни апарати.

На 6 септември 2019г. Мадрид възложи координацията на участието на испанската индустрия в проекта на производителя на електроника за отбраната Indra, вместо на Airbus Испания. В програмата участват още Airbus за Германия и Dassault за Франция.

Според Jane’s Испания ще участва в проекта с 25 милиона евро до 2021г.

В интервю за El Confidencial от 22 септември Гийом Фори, новият изпълнителен директор на Airbus припомни, че европейската група, която сглобява в Испания повечето си военни самолети, работи по проекта за нов изтребител от самото начало.

„Трудно е да си представим“ включването в проектана Indra, която няма опит със самолети, дронове и сателити, а със сензори, каза Фори.

„Не искаме от производител на колела или компютри да прави коли“, каза Фори.

Той посети Испания тази седмица, за да убеди правителството да си промени решението. Но в интервюто за Confidencial испанският държавен секретар за отбраната Алхел Оливарес не даде надежда, поне не и в краткосрочен план. Той каза, че това не е решение, което се променя за един ден и че правителството вече е избрало Indra, но ще продължава да работи с Airbus и с останалите в индустрията.

Испания участва с 4% в капитала на Airbus, а Франция и Германия – с по 12%.

Airbus постигна оборот от 63,7 милиарда евро за 2018, а Indra – 3 милиарда евро.

Indra участва в Eurofighter с електронната система от сензори за засичане на вражески самолети Praetorian DASS на Leonardo. Устройствата могат и да смущават сигнала на чужди самолети, така че Юрофайтърът да отклонява ракетите им, да предупреждава пилота.

Испанската компания е и втория най-голям доставчик на авионика за Eurofighter, работи по разработката на радара Captor, комуникационни подсистеми, системи за контрол на оръжията и двигателя.

Участва с технология и в А400М и F-18, хеликоптерите Tiger, Chinook и испанските NH90.

Снимка: Airbus.

Свързани теми

Предишна публикация
F-16 за България произведени през 2022, доставени 2023 /видео/
Следваща публикация
Чехия сменя Mи-24 с Bell
65 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

ОАЕ показа нов дрон

Edge направи Garmusha UAV и я показа на изложението UMEX в Абу Даби, което се…
Меню