САЩ прехващат руски бойни самолети край Аляска

53 прочитания

Американски стелтове F-22 са прехванали четири руски стратегически бомбардировача Ту-95 и два изтребителя Су-35 край бреговете на Аляска на 21 май, се казва в официално съобщение на Северноамериканското отбранително командване /NORAD/.

Руските бомбардировачи с далечен обсег на действие и капацитет за носене на ядрено оръжие са навлезли в Зоната за идентификация от въздушната отбрана, която достига на 200 мили западно от крайбрежието на Аляска. Американските власти разглеждат нахлуването, като провокация и част от усилията на Москва да тренира въоръжените си сили за потенциален конфликт и демонстрира сила пред враговете си.

Инцидентът се случва в сянката на ново геополитическо напрежение между двете суперсили и седмица след като американския държавен секретар Майк Помпео се срещна с руския президент Владимир Путин в Сочи и отново го предупреди да не се намесва в американските избори, заемайки по-твърда официална позиция по въпроса от американския президент Доналд Тръмп.

 

Изтребителите F-22 и два E-3A AWACS самолета са идентифицирали вражеските цели и са прехванали общо четири бомбардировача Ту-95 и два изтребителя Су-35, които са извършвали маневри в поделената зона за контрол, съобщава НОРАД. Руските самолети са летели в две групи и не са предприемали враждебни действия. По-късно руското министерство на отбраната потвърди инцидента, заявявайки, че самолетите са били на „рутинно учение в неутрални води край бреговете на Чукотка в Берингово и Охотско море.“ В съобщението на министерството се потвърждава, че на определен етап от полета те са били ескортирани от американски бойни самолети F-22.

снимки: NORAD

Свързани теми

Предишна публикация
29 юни – авиошоу в Граф Игнатиево
Следваща публикация
F-16 падна в Калифорния
53 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Меню