Два катарски изтребителя се сблъскаха във въздуха

43 прочитания

Два катарски тренировъчни изтребителя са се сблъскали във въздуха, но пилотите са оцелели след катапултиране. В съобщение на катарското министерство на отбраната не се уточнява датата и мястото на инцидента, нито типа самолети, които са участвали в катастрофата.

В съобщението се казва само, че пилотите са катапултирали успешно и са спасени, а останките от самолетите се издирват.

В Катар се намира огромната военновъздушна база Ал-Удеид, в която е разположено предното командване на американските сили в региона и няколко хиляди американски военнослужещи. Командващия американската база лейтенант-полковник Кристи Милет каза, че САЩ са уведомени за катастрофата, но не са били потърсени за оказване на допълнителна помощ.

През последните години Катар похарчи над $30 милиарда за военно оборудване, включително нови самолети, след като Саудитска Арабия, ОАЕ и Бахрейн наложиха сухопътна, морска и въздушна блокада на страната през юни 2017.

През 2016 Катар подписа договор за доставка на британски тренировъчни изтребители BAe Hawk, а ВВС на страната разполагат с бойни самолети от няколко типа, сред които по-старите Мираж 2000, Eurofighter Typhoon, Dassault Rafale и американски F-15 Eagle.

Свързани теми

Предишна публикация
Пентагонът извади Турция от програмата F-35
Следваща публикация
Европа най-бързо растящия пазар на Lockheed
43 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Новите униформи на Turkish

Тази година Turkish Airlines има поводи да празнува. Компанията отбелязва 85-ата годишнина от създаването и…

Qatar купи 49% от Meridiana

Qatar Airways вече неприкрито се подиграва с конкурента си Etihad и контролираната от него Alitalia.…

АВИОКАСТ: Конкрус? Какъв конкурс…?

Представяме ви новия мултимедиен формат AVIOCAST – съвместен видео и аудиокаст на авиационните журналисти Александър Богоявленски /Авиошоу…
Меню