Airbus представи A321XLR

132 прочитания

Европейският консорциум Еърбъс представи на авиосалона в Бурже най-новия си модел – A321XLR от семейството на най-добре продаващите се самолети А320. Това е дългоочакваното продължение на серията А321нео, който предлага безпрецедентни икономии на гориво и далечина на полета.

Според производителя A321XLR има 30% по-ниска консумация на гориво на седалка от предишното поколение самолети. Той може да лети на разстояние до 4700 морски мили /~8500 км/, което е с 15% повече от А321LR и има същата енергийна ефективност.

Новият модел ще може да се използва за маршрути между Европа и Индия, или от Китай до Австралия, както и за директни полети през океана между Европа и Америка.

Пътническият салон ще може да се оборудва в конфигурации с една или две класи и ще предлага новото преживяване в кабината, което Airbus нарича Airspace.

Пълните характеристики на A321XLR

Пълните характеристики на A321XLR

Очаква се първите доставки да са през 2023г.

За разлика от по-малкия брат от семейството А320нео – A321XLR ще има постоянно монтиран заден централен резервоар, както и подобрена и усилена стойка на колесника, която ще позволи максимална излетна маса от 101 тона. При това машината ще запази практически идентични полетни характеристики с тези на А321нео, благодарение на модифицираните си задкрилки в задната част на крилото.

Към програмата вече проявиха интерес редица авиокомпании, сред които Air Asia, American Airlines, Jetstar, Indigo Partners и International Airlines Group – холдинговата компания на British Airways и Iberia.

Съобщението бе направено малко преди първата поръчка от Air Lease по време на първия ден от работата на авиосалона в Бурже край Париж – най-голямото авиационно изложение в света за 2019.

Графика: Airbus.

Свързани теми

Предишна публикация
Air Lease поръча 100 самолета от Airbus
Следваща публикация
Germania се възражда под името ChAir
132 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Новата норма: удобно свит

Ще се превърне ли пътуването със самолет във физическо изпитание със свиване на размерите на…
Меню