Airbus представи A321XLR

2 прочитания

Европейският консорциум Еърбъс представи на авиосалона в Бурже най-новия си модел – A321XLR от семейството на най-добре продаващите се самолети А320. Това е дългоочакваното продължение на серията А321нео, който предлага безпрецедентни икономии на гориво и далечина на полета.

Според производителя A321XLR има 30% по-ниска консумация на гориво на седалка от предишното поколение самолети. Той може да лети на разстояние до 4700 морски мили /~8500 км/, което е с 15% повече от А321LR и има същата енергийна ефективност.

Новият модел ще може да се използва за маршрути между Европа и Индия, или от Китай до Австралия, както и за директни полети през океана между Европа и Америка.

Пътническият салон ще може да се оборудва в конфигурации с една или две класи и ще предлага новото преживяване в кабината, което Airbus нарича Airspace.

Пълните характеристики на A321XLR

Пълните характеристики на A321XLR

Очаква се първите доставки да са през 2023г.

За разлика от по-малкия брат от семейството А320нео – A321XLR ще има постоянно монтиран заден централен резервоар, както и подобрена и усилена стойка на колесника, която ще позволи максимална излетна маса от 101 тона. При това машината ще запази практически идентични полетни характеристики с тези на А321нео, благодарение на модифицираните си задкрилки в задната част на крилото.

Към програмата вече проявиха интерес редица авиокомпании, сред които Air Asia, American Airlines, Jetstar, Indigo Partners и International Airlines Group – холдинговата компания на British Airways и Iberia.

Съобщението бе направено малко преди първата поръчка от Air Lease по време на първия ден от работата на авиосалона в Бурже край Париж – най-голямото авиационно изложение в света за 2019.

Графика: Airbus.

Свързани теми

Предишна публикация
Air Lease поръча 100 самолета от Airbus
Следваща публикация
Germania се възражда под името ChAir
2 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Air China поръчва още 20 А350

Китайският национален превозвач Air China обяви, че ще поръча още 20 броя A350-900 от Airbus.…

Virgin Galactic отново е в играта

Космическият апарат на Virgin Galactic, VSS Unity, извърши седмият си полет над пустинята Мохаве в…

BER може да отвори през 2020

Операторът на берлинското летище Бранденбург потвърди готовност да завърши мегапроекта догодина. В отчета си за…
Меню