Първи полет на новия Gulfstream G800

367 прочитания

Това ще е самолетът с най-голям обсег на действие от цялата гама на луксозния производител

Gulfstream G800 е най-новият и най-големият представител на семейството луксозни бизнес-джетове на американския производител, известен и като най-скъпия в бранша. Той полетя за първи път на 30 юни 2022-а от базата на компанията в Савана, Джорджия, САЩ. Тестовият полет е продължил малко над 2 часа, като е изпълнен със смес от традиционно и устойчиво авиационно гориво в пропорция 70/30.

Гълфстрийм твърди, че това е самолетът с най-голям обсег на действие не само от моделното семейство на компанията, но и в сферата на бизнес-джетовете изобщо. Той ще може да прелита без дозареждане до 8000 морски мили /около 14500 км/ при скорост от Мах 0.85. Стандартният обсег е 7000 мили при скорост Мах 0.90.

Според компанията, това е и бизнес самолетът с най-тиха кабина изобщо произвеждан някога, като за целта разчита на двата двигателя Rolls Royce Pearl 700 от последно поколение турбовентилаторни мотори.

Луксозният бизнес-джет от най-висок клас държи и други забележителни постижения, като максимална височина на полета от 51000 фута /близо 15 500м/, възможност за излитане от изключително къси писти, 16 от най-големите прозорци в пътническа кабина в цялата индустрия и до 19 ултралуксозни седалки за пътници.

Кабината на G800 ще побира до 19 пътници

Освен това, пътниците ще могат да се наслаждават на 100% чист, нерециркулиран въздух в кабината, която ще поддържа и най-ниската надморска височина от всички пътнически самолети.

Кухнята на борда на G800

Дебютът на новата машина беше на 5 октомври 2021-а, като компанията успя да изпълни изключително агресивния си график до първия полет, според който доставките към клиентите трябва да започнат в първия месец на 2023-а. Проектната стартова цена е $71.5 милиона, но с нарастващата инфлация – никой не може да каже докъде ще стигне тавана на крайните поръчки.

Свързани теми

Следваща публикация
Първи пътнически електрически самолет се готви за полет
367 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Първи полет на A321LR

Първият A321LR /long range/ полетя за пръв път над Хамбург в 11:06ч. на 31 януари,…

Предадоха стотния PC-24

Стотният произведен бизнес джет Pilatus PC-24 бе предаден на оператора Jetfly Aviation. За това съобщиха…

La Compagnie спира полетите с B757

Френската бутикова авиокомпания La Compagnie, част от групата IAG, пенсионира единствения Боинг 757 във флота…

Finnair остава самостоятелна

Скандинавската авиокомпания ще се придържа към азиатската си стратегия и ще добавя нови маршрути и…
Меню