Първи полет на новия Gulfstream G800

394 прочитания

Това ще е самолетът с най-голям обсег на действие от цялата гама на луксозния производител

Gulfstream G800 е най-новият и най-големият представител на семейството луксозни бизнес-джетове на американския производител, известен и като най-скъпия в бранша. Той полетя за първи път на 30 юни 2022-а от базата на компанията в Савана, Джорджия, САЩ. Тестовият полет е продължил малко над 2 часа, като е изпълнен със смес от традиционно и устойчиво авиационно гориво в пропорция 70/30.

Гълфстрийм твърди, че това е самолетът с най-голям обсег на действие не само от моделното семейство на компанията, но и в сферата на бизнес-джетовете изобщо. Той ще може да прелита без дозареждане до 8000 морски мили /около 14500 км/ при скорост от Мах 0.85. Стандартният обсег е 7000 мили при скорост Мах 0.90.

Според компанията, това е и бизнес самолетът с най-тиха кабина изобщо произвеждан някога, като за целта разчита на двата двигателя Rolls Royce Pearl 700 от последно поколение турбовентилаторни мотори.

Луксозният бизнес-джет от най-висок клас държи и други забележителни постижения, като максимална височина на полета от 51000 фута /близо 15 500м/, възможност за излитане от изключително къси писти, 16 от най-големите прозорци в пътническа кабина в цялата индустрия и до 19 ултралуксозни седалки за пътници.

Кабината на G800 ще побира до 19 пътници

Освен това, пътниците ще могат да се наслаждават на 100% чист, нерециркулиран въздух в кабината, която ще поддържа и най-ниската надморска височина от всички пътнически самолети.

Кухнята на борда на G800

Дебютът на новата машина беше на 5 октомври 2021-а, като компанията успя да изпълни изключително агресивния си график до първия полет, според който доставките към клиентите трябва да започнат в първия месец на 2023-а. Проектната стартова цена е $71.5 милиона, но с нарастващата инфлация – никой не може да каже докъде ще стигне тавана на крайните поръчки.

Свързани теми

Следваща публикация
Първи пътнически електрически самолет се готви за полет
394 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Първи полет на новия Seastar

Прототипът на новото поколение амфибия SN1003 на Dornier успешно изпълни първия си полет на 28…

Finnair остава самостоятелна

Скандинавската авиокомпания ще се придържа към азиатската си стратегия и ще добавя нови маршрути и…

Dassault представи новия Falcon 6X

Френският лидер в производството на бизнес-джетове Dassault Aviation представи най-новият си продукт в сегмента на…
Меню