SpaceX стартира надпреварата за космически интернет

15 прочитания

Мисията на компанията на Илън Мъск е да осигури интернет във всяко кътче на планетата. Но кой ще го използва?

Как се свързвате с Интернет?
Вероятно през Wi-Fi мрежата вкъщи или в офиса, или през мобилния си оператор, когато не сте в извъневропейски роуминг. А знаете ли, че така се свързвате почти в 99% от случаите през наземни оператори. В следващите години обаче, това може драстично да се промени, благодарение на извеждането на спътникови технологии от компании, като SpaceX и OneWeb, които обещават да включат още милиарди хора в мрежата до 2021 година.

За момента се изчислява, че около 3.3 милиарда души нямат достъп до Интернет, но Илън Мъск не харесва това. На 24 май 2019 неговата компания SpaceX изстреля 60 спътника от съзвездието Starlink на борда на ракетата Falcon 9 от Кейп Канаверал във Флорида, като най-серозната стъпка досега от плановете на компанията да осигури бърз и евтин високоскоростен интернет за света.

SpaceX е една от поне 9 компании, които възнамеряват да изведат в орбита големи спътникови съзвездия, като само компанията на Мъск иска да пусне 12 000 такива в околоземна орбита, за да осигури глобално покритие на планетата използвайки стандартни радиовълни. Другите сериозни играчи с такива намерения са американската OneWeb, холандската LeoSat, Telesat и Kepler Communications от Канада и още няколко други, които очакват разрешение от американската комисия по телекомуникации. Естествено, в кюпа на играчите е и Амазон с намерения за съзвездие от 3000 спътника, наречени Project Kuiper.

Интересното е, че до момента нито една от деветте компании не е разкрила точно как ще се използва услугата, нито колко ще струва абонаментът. Това, което можем да предполагаме, е че ще имате нужда от някакъв вид сателитна антена, подобно на телевизионните, за да се свържете със спътниците и това може да струва от няколкостотин до няколко хиляди.

Със сигурност инвестицията в изграждането на мрежите е огромна и това автоматично повдига въпроса за цената на услугата към крайния потребител. Докато всички прокламират , че искат да свържат всеки по света с интернет, никой не казва, дали всеки по света ще може да си го позволи.

А дали всички искат да са онлайн?

През 2018 FAcebook се отказа от плановете си за глобален интернет достъп на базата на високолетящи балони, а по-късно дронове. И това след само един неуспешен опит с експериментален дрон, който катастрофира.

Самият сателитен интернет не е нещо ново. Използва се все по-масово в гражданската авиация за осигуряване на онлайн достъп по време на полет. Двата основни доставчика на скъпата услуга са ViaSat и Hughes Communications на база на геостационарни спътници на 35 000 км от Земята. Услугата се препродава от редица компании дистрибутори и доставчици, които инсталират и оборудването по самолетите.

И въпреки че навлизането на масово потребление неминуемо ще свали цената, сметките показват, че към момента сателитен интернет струва не по-малко от 80-100 долара на месец, въпреки нарастващата конкуренция.

 

Целта на Мъск е да свали цената до не повече от 50 долара, като достигне „златния стандарт“ на наземно базираните оператори за скорост и надеждност. Неговите спътници ще са разположени в ниска околоземна орбита между 500 и 1200км, което ще намали лаговете и забавянето в трансфера на данни. SpaceX се цели в скорости до 100 мегабита в секунда, каквито засега никой сателитен оператор не е постигал. Тоест може да очакваме, че услугата ще позволява чатене или най-много аудио разговор, но едва ли ще е достатъчно бърза за онлайн гейминг или стрийминг видео във висока резолюция. Поне първоначално.

И последният, но не и по важност проблем, е този за космическия боклук. Още няколко хиляди спътника, при това в ниска околоземна орбита, ще затруднят много работата на NORAD и проследяващите системи. И много скоро ще се сбъдне предсказанието на анимационните визионери от Pixar в историята на Wall-E, която показва доста плашещо в какво превръщаме околоземната орбита – все по-методично и последователно.

Свързани теми

Предишна публикация
NASA отваря космическата станция за частен бизнес
Следваща публикация
Китай тества ракетен двигател на метан
15 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Новите разработки на Stratolaunch

Stratolaunch е американска компания, основана от милиардера Пол Алън, като една от малкото частни инициативи…
Меню