Boeing работи по още промени в софтуера на 737MAX

22 прочитания

Boeing съобщи, че работи по допълнителни промени в софтуера и фърмуера за контрол на полета на самолетите 737 MAX, което ще забави процедурите по ресертифициране на типа.

Производителя се е захванал с допълнителните промени, след като бяха открити допълнителни проблеми в софтуерната арфитектура на системата за контрол на полета на 737 MAX през юни, по време на тестове на симулатор под контрола на американската Федерална авиационна администрация /FAA/. От агенцията съобщиха, че новооткрития проблем трябва да бъде отстранен преди самолетът да премине нов процес на сертификация.

По време на специфичен сценарий, грешка в програмирането на един от микропроцесорите предизвиква системата за контрол на полета да изпраща непоискани сигнали за преместване на елеватора, хоризонталния стабилизатор в опашната част на самолета. Според представител на Боинг, цитиран от Сиатъл Таймс, на пилотите и било необходимо твърде много време за разпознаване и отстраняване на проблема.

В новия ъпдейт на системата ще се използват и двата компютъра за контрол на полета за подаване и сверяване на данните, преди те да бъдат използвани за подаване на команди към механизираните системи за управление. Въпреки че на борда на 737 има два компютъра, както в MAX, така и в предишните модели, само единият от тях се използва при всеки отделен полет за подаване на командите. Системата превключва на другия компютър при всеки следващ полет. Нови промени могат да засегнат и предишните поколения на модела – NG и Classic, ако бъде преценено, че това ще повиши безопасността на системата.

Боинг продължава работа и по ъпдейтването на системата за подобряване на маневрените характеристики /MCAS/, която стана причина за двете трагични катастрофи, които доведоха до приземяването на целия MAX флот. Производителя все още не може да се ангажира с конкретен срок, в който ще представи ъпдейтите за проверка и одобрение от регулаторните агенции, включително FAA и EASA.

Свързани теми

Предишна публикация
British Airways си иска MAX-овете по-рано от очакваното
Следваща публикация
Boeing е готов с първия 777-9 за Emirates
22 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Въздушно такси от Bell Helicopter и Safran

Футуристична концепция за въздушно такси представиха съвместно гигантите от авиационния сектор Bell Helicopter от САЩ…

Aegean показа новата ливрея

Гръцката авиокомпания Aegean представи новата си ливрея на официална церемония пред служители и премиера на…

Ryanair си оставя вратичка за Airbus

Седмиците след Великденската ваканция ще са решаващи за летния график според Райънер. Лоукост авиокомпанията има…
Меню