Русия ограничава покупките на Boeing и Airbus

155 прочитания

Кремъл предприе практически стъпки за ограничаване достъпа на местните авиокомпании до скъпи и модерни чуждестранни самолети – нещо, което руското висше ръководство обещава от няколко години насам. По-рано този месец властите отказаха импортен лиценз на авиокомпания Победа, дъщерно лоу-кост дружество на държавната Аерофлот, за 30 нови Boeing 737 MAX. Междувременно самолетите от новото семейство Airbus A220 не получиха сертификация от местните авиационни власти, което блокира плановете на друг превозвач, Red Wings, да се сдобие с 6 такива самолета от местен лизингодател.

Повратният момент е в ключова директива относно експорт-импорт на авиационна продукция, гласувана от Кремъл в края на миналата година, която практически забранява на всяка авиокомпания със сериозно държавно участие да кандидатства за закупуване на западни самолети в сделки на стойност над 1 милиард рубли /$15.6 милиона/. До тези решения обаче, правителството се въздържаше от подобни ограничителни мерки.

На 14 март 2019 местната преса съобщи, че Победа е получила „забележка“ от правителството да не се фокусира върху бъдещи поръчки на американски самолети от Боинг, като вместо това насочи вниманието си към новия местен аналог МС-21, който вече провежда изпитания с трите произведени прототипа.

Директивата е издадена на същия ден, в който Росавиация, местната агенция за авиационна безопасност, забрани прелитането и пътническите превози с Боинг 737 МАХ, като реакция на катастрофата със самолета на Ethiopian Airlines. Случаят предизвика гневни реакции в опозиционните медии, които обаче не трогнаха правителството.

Към момента авиокомпания Победа поддържа флот от 26 Боинг 737-800, като преди това беше получила разрешение за придобиването на 20 Боинг 737 МАХ 8 в периода 2019-2021 година. Базираната на московското летище Внуково, Red Wings, трябваше да получи първите си Airbus A220-300 през май 2019, но Росавиация отказа да сертифицира машината, с което ефективно провали сделката.

снимка: Победа

Свързани теми

Предишна публикация
WOW Air спря да лети
Следваща публикация
737 MAX на Southwest с аварийно кацане в Орландо
155 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Amazon Air събира екип в Лайпциг

Авиокомпанията на лидера в онлайн търговията Amazon обяви, че оптимизира операциите си на летището Лайпциг-Хале…

Лъжичка от първа класа

Авиокомпаниите имат нов проблем: кражбите на възглавничките в първа класа, които им носят високи разходи.…
Меню