WOW Air спря да лети

22 прочитания

Нискобюджетната авиокомпания от Исландия обяви спиране на операции и отмени всички полети на 28 март 2019, решение, което ще засегне хиляди пътници.

WOW Air спря операции. Всички полети са отменени. Засегнатите пътници трябва да проверят възможни полети с други авиокомпании”, написа авиокомпанията на сайта си.

Пътниците, чийто билет е платен с кредитна карта трябва да се обърнат към банката за връщане на парите. Пътници, купили билет от европейска пътническа агенция или пакетно пътуване са защитени от Директивата за пакетните пътувания и трябва да се обърнат към агенцията, от която са купили услугата.

Дългове

WOW Air превозваше почти една трета от пътниците към Исландия. Авиокомпанията не успя да си намери навреме инвеститор, който да й помогне да закърпи разклатеното си финансово състояние след като другата исландска Istandair спря преговорите за купуване.

Лоукост авиокомпанията обяви преговори с кредиторите за доброволно реструктуриране на дълга в капитал.

В понеделник кредиторите одобриха обръщането на облигациите в капитал за 49% от дълга на авиокомпанията. WOW Air трябваше да намери кой да купи останалите 51%, за да избегне фалит.

За първите 9 месеца на 2018 компанията обяви загуба преди данъци от 37 милиона евро.

Исландия

Фалитът на основаната през 2011 от предприемача Скъли Могенсен WOW Air би могъл да доведе до спад на брутния вътрешен продукт на Исландия с 3%, спад на валутата и повишение на инфлацията, обяви правителството в Рейкявик.

WOW Air допринесе за бума в туризма на Исландия.

До последния момент

Според сайта й, WOW Air е продавала билети от Лондон Станстед до Бостън, Монреал, Вашингтон или Ню Йорк за 145-149 паунда. Превозвачът летеше до 27 летища в Европа и САЩ с А320, А321 и А330.

Според Daily Mail очакваният фалит е предизвикал силен гняв сред клиентите на авиокомпанията, защото е продавала билети до последния момент.

Черната серия

Най-малко 6 авиокомпании в Европа фалираха от миналото лято.

Белгийската VLM обяви фалит през август 2018, когато швейцарската Skywork Airlines AG също спря полети.

Германското подразделение на Small Planet обяви несъстоятелност през септември 2018 и Azur Air спря операции в страната. Primera Air на Nordic фалира на 1 октомври 2018.

Базираната в Берлин Germania и британският регионален превозвач Flybmi спряха полети през февруари 2019.

През 2017 си отидоха британската Monarch и германската Air Berlin.

Снимка: WOW Air.

Свързани теми

Предишна публикация
Ryanair в Топ 10 на замърсителите в Европа
Следваща публикация
Русия ограничава покупките на Boeing и Airbus
22 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Да плащаш, за да летиш

ЕК определи Ricardo Energy & Environment да извърши изследване за заетостта и условията на труд…
Меню