A321neo променя играта

4 прочитания

Анализаторите са единодушни, че новият A321neo ще промени играта в много отношения, когато самолетът излезе на пазара за мокър лизинг.
Защо?

Към момента най-популярния модел на лизинговия пазар е класическият А320. С навлизането на поколението Neo от семейството на Еърбъс обаче, нещата започват да се променят. Най-силно тази тенденция ще бъде изразена на пазара за мокър лизинг, при който самолетът се отдава под наем заедно с екипажа, когато големият А321neoLR навлезе в сегмента. Това е един много специфичен и революционен в много отношения модел – той има икономията на тяснофюзелажен самолет с характеристики на полета, капацитета и възможностите на широкофюзелажен такъв. Може да превозва до 250 пътници на типични за по-големите самолети разстояния, включително ETOPS презокеански отсечки на значително по-ниска цена. По ненатоварени линии това означава по-добро представяне от малките варианти на Boeing 787 или A330-200. Особено на трансатлантическия пазар, това може да доведе до истинска революция.

Наблюденията са на Анди Пиърс от ACMI24 – един от най-големите световни консултати в сферата на оперативния авиационен лизинг. Той добавя, че другите най-популярни модели в момента за Boeing 737NG на тяснофюзелажния пазар и А330-200 в широкофюзелажния сегмент. Нараства популярността и на Boeing 777-200LR, най-вече за сметка на суперджъмбото А380, за когото лизинговия пазар все още е силно ограничен, главно заради малкия брой летища по света, които разполгат с подходящи за приемането му писти и терминали.

Пиърс казва, че противно на очакванията и доста по-рано, Боинг 787 и А350 също се появяват на вторичния пазар.

Най-популярен континент за оперативен лизинг е Европа, където лизингодатели отдават самолети, заедно с екипажи, поддръжка и застраховка между 34 лизингополучатели и 30 авиокомпании-доставчици. В това отношение най-слабо е представянето в Африка.

снимка: Airbus

Свързани теми

Предишна публикация
Италия разследва Ryanair заради ръчния багаж
Следваща публикация
Новите униформи на Turkish
4 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Spirit Airlines поръча 100 ербъса

Лоукост авиокомпанията от САЩ обяви, че ще купи 100 самолета A320neo за доставка през 2027г…

САЩ предлага още мита за Airbus

Списъкът със стоки, внос от 4 европейски страни: Германия, Франция, Испания и Великобритания за 11…

F-16 за Индия става F-21

Lockheed Martin сменя концепцията и предлага на Индия изцяло нов, модернизиран вариант на F-16 Block…
Меню