A321neo променя играта

37 прочитания

Анализаторите са единодушни, че новият A321neo ще промени играта в много отношения, когато самолетът излезе на пазара за мокър лизинг.
Защо?

Към момента най-популярния модел на лизинговия пазар е класическият А320. С навлизането на поколението Neo от семейството на Еърбъс обаче, нещата започват да се променят. Най-силно тази тенденция ще бъде изразена на пазара за мокър лизинг, при който самолетът се отдава под наем заедно с екипажа, когато големият А321neoLR навлезе в сегмента. Това е един много специфичен и революционен в много отношения модел – той има икономията на тяснофюзелажен самолет с характеристики на полета, капацитета и възможностите на широкофюзелажен такъв. Може да превозва до 250 пътници на типични за по-големите самолети разстояния, включително ETOPS презокеански отсечки на значително по-ниска цена. По ненатоварени линии това означава по-добро представяне от малките варианти на Boeing 787 или A330-200. Особено на трансатлантическия пазар, това може да доведе до истинска революция.

Наблюденията са на Анди Пиърс от ACMI24 – един от най-големите световни консултати в сферата на оперативния авиационен лизинг. Той добавя, че другите най-популярни модели в момента за Boeing 737NG на тяснофюзелажния пазар и А330-200 в широкофюзелажния сегмент. Нараства популярността и на Boeing 777-200LR, най-вече за сметка на суперджъмбото А380, за когото лизинговия пазар все още е силно ограничен, главно заради малкия брой летища по света, които разполгат с подходящи за приемането му писти и терминали.

Пиърс казва, че противно на очакванията и доста по-рано, Боинг 787 и А350 също се появяват на вторичния пазар.

Най-популярен континент за оперативен лизинг е Европа, където лизингодатели отдават самолети, заедно с екипажи, поддръжка и застраховка между 34 лизингополучатели и 30 авиокомпании-доставчици. В това отношение най-слабо е представянето в Африка.

снимка: Airbus

Свързани теми

Предишна публикация
Италия разследва Ryanair заради ръчния багаж
Следваща публикация
Новите униформи на Turkish
37 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Latecoere спечели договор на Boeing

Френската компания за самолетно оборудване Latecoere спечели договор на Boeing за доставка на задни врати…

САЩ предлага още мита за Airbus

Списъкът със стоки, внос от 4 европейски страни: Германия, Франция, Испания и Великобритания за 11…
Меню