EasyJet съкращава флота и 4500 работни места

7 прочитания
Вторият по големина нискоразходен превозвач в Европа, Easyjet, ще намали драстично флота и ще съкрати 4500 работни места, за да намали негативния ефект от корона-кризата.

В авиокомпанията работят около 15000 души в осем европейски държави и тя закъснява с обявяването на драстичните мерки за справяне с ефктите от #COVID19.

Намаляването на самолетите ще засегне около 15% от флота, като до края на 2021-а easyjet трябва да лети с 302 самолета в парка си от семейството Еърбъс А320. Авиокомпанията ще търси начини за намаляване и на маршрутите и ще предоговори отношенията си с много летища на континента.

Превозвачът обяви, че възнамерява да лети с около 40% от капацитета си към началото на четвъртото тримесечие на 2020, което означава сериозно изоставане от основния конкурент Райънер, която възнамерява да възобнови около 30% от операциите си още до края на юли.

Главният изпълнителен директор на easyjet Йохан Лундгред обяви, че съкращенията ще гарантират на авиокомпанията успешно излизане от кризата и затвърждаване на позициите й.

Изиджет започна да губи позиции пред Райънер и Уизер още преди началото на корона-кризата, заради разногласията в борда на директорите относно дългосрочната политика за флота на превозвача. Основателят Стелиос Хаджийоану блокира гласуването за придобиване на нови самолети и заплаши, че ще бъде принуден да си върне контрола над превозвача, ако бордът не се вслуша в исканията му.

Свързани теми

Предишна публикация
Wizzair получи първия си A320neo
Следваща публикация
Lufthansa отказва условията на ЕС по спасителния план за €9 млрд
7 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Airbus представи Maveric

Двуметровият модел с дължина, 3,2 м ширина и площ от 2,25 кв м, Maveric е…

Белгийската VLM банкрутира

По-малко от година след подновяването на операциите, белгийската авиокомпания VLM анулира всичките си полети и…
Меню