MRJ с лек инцидент на Фарнбъро

23 прочитания

Новият японски пътнически самолет за къси и средни разстояния – Mutsubishi Regional Jet /MRJ/ – е за първи път на голям авиосалон след първия му полет преди почти 2 години. Тестовият самолет, с който компанията участва във Фарнбъро 2018 обаче, е претърпял лек инцидент по време на маневриране на земята още в първия ден на изложението във Великобритания. Пострадал е носовият купол на машината, под който е разположен метеорологичния радар. Това се е случило по време на преместването му до прощадката за статичен показ след първия му демонстрационен полет в първия ден на изложението.

Представители на Mitsubishi Aircraft казаха, че отговорност за инцидента има местната хендлинг компания, която ще поеме и част от разходите по възстановяването на щетите. Самолетът не летя във втория ден на салона, но предвидения за 18 юли демонстрационен полет се е състоял. Това е станало, след като куполът на тестовия самолет FTA-3, който е във Фарнбъро е бил заменен с този от FTA-2, изпратен специално за целта от базата на компанията в Моузес Лейк, САЩ.

MRJ е много конкурентното японско предложения на вече гъсто-населения пазар за регионални джетове за близки и средни разстояния, доминиран от Ембраер и доскоро Бомбардие /сега Еърбъс А220/. Самолетът е на Фарнбъро в цветовете на първия си клиент, японската All Nippon Airlines /ANA/ и привлича сериозен интерес от редица авиокомпании.

снимка: PATRICK LAUREAU

Свързани теми

Предишна публикация
Първият Zephyr излезе от завода
Следваща публикация
DHL поръча 14 товарни 777
23 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Меню