Полша тества система за киберсигурност в авиацията

24 прочитания

Полша ще работи по пилотен проект в областта на киберсигурността на гражданската авиация, стана ясно по време на международна конференция в Краков на 8 и 9 ноември 2017, организирана от полското Министерство на инфраструктурата и строителството под егидата на EASA.

Директорът на Европейската агенция за авиационна сигурност /EASA/ Патрик Ки и президентът на Агенцията за сигурност на гражданската авиация в Полша Пьотр Самсон подписаха споразумение за изпълнение на пилотния проект. Полша засега е единствената пилотна страна в тази област и се работи още с Румъния.

Дори хакерските атаки да не спират, макар че известни стават само тези, които се обявят, все още не е регистрирана никаква опасност за полетите, твърди EASA.

Компютърната система за управление на самолетите е физически отделена от мрежата, която пътниците използват за достъп по интернет. Атаките обаче биха могли да засегнат други елементи на въздушния транспорт, функционирането на авиокомпаниите и летищата или примерно управлението на въздушния контрол. Полската авиокомпания LOT стана обект на пиратски посегателства през 2015, което я принуди временно да спре работа.

В края на май 2017 British Airways също срещна сериозни проблеми с информационната си система, но след проверка стана ясно, че са се дължали на човешка грешка. Официално аварията бе обяснена с проблем в захранването на сървърите. В Украйна обаче бе регистрирана масирана атака, засегнала много ключови сектори, сред които и авиацията.

Висши полски представители, които участваха в конференцията на тема „Киберсигурността в гражданската авиация“ обявиха създаването на екип за бързо реагиране, свързан с киберсигурността. Целта на екипа, както и този на EASA е да подкрепя обмена на информация между различните органи за сигурност, включително и в авиацията, защото кибератаките биха могли да бъдат насочени срещу нея, както и срещу енергийната или банковата система.

Снимка: Авиофорум

Свързани теми

Предишна публикация
British Airways ще използва B744 до 2024
Следваща публикация
Uber и NASA във въздушния трафик
24 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Air France набира пилоти

Френската авиокомпания обяви прием на пилоти без опит за обучение, финансирано 100% от Air France.…

Първият Zephyr излезе от завода

Първият безпилотен самолет-дрон Zephyr, захранван със слънчеви панели, летящ на много голяма височина и изпълняващ…
Меню