SAAB засилва развитието на Gripen E

77 прочитания

SAAB са уверени, че вторият и третият прототип на техния най-модерен изтребител, Gripen E, съвсем скоро ще са готови за първи полет, докато компанията продължава да доразвива първия тестов самолет. SAAB представя Грипените от двете поколения на авиосалона във Фарнбъро, Великобритания.

Вторият и третият прототипи, с кодови имена 39-9 и 39-10 вероятно ще полетят още до края на годината, според старшия вицепрезидент на компанията и ръководител на авиационното й подразделение Йонас Хелм. Въпреки че двата самолета няма да се присъединят едновременно към тестовата програма, до 2019 година и двата трябва да бъдат част от нея.

Междувременно настоящия тестов самолет, 39-8, продължава изпитателната си програма, след като имаше първи полет през юни 2017. Към тестовете са добавени нови външни товари, които се разполагат на пилони, произведени от Ruag, както и изпитания с ракети въздух-въздух IRIS-T.

Всеки Gripen E ще е оборудван с по осем пилона, които могат да носят горивни резервоари, сензори или оръжие. Засега фокусът на изпитанията с настоящия прототип е върху полетните характеристики. С влизането на новите машини в програмата ще започнат тестовете на оборудването за електронна защита и нападение, радарните системи и мрежовата свързаност.

Засега не е ясно за кога се планира първия полет на двуместния Gripen F, който трябва да бъде наследник на съществуващите двуместни тренъри Gripen D.

Свързани теми

Предишна публикация
Израелската Elbit търси придобивания в Европа
Следваща публикация
Boeing посочи България сред кандидатите за F/A-18
77 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Авиомоделизъм в Доброглед

Авиомоделисти от цяла България се събраха на първото рода си изложение край Варна на 18…
Меню