Gulfstream G650ER подобри рекорда за обиколка на Земята

89 прочитания

Бизнес джет Гълфстрийм G650ER, собственост на Qatar Executive, подобри рекорда за околосветска обиколка на земното кълбо през двата полюса.

Бизнес самолетът с ултра дълъг обсег и с регистрация A7-CGD излетя от космическия център Кенеди във Флорида, САЩ на 9 юли, за да изпълни мисията в памет на 50-ата годишнина от лунната мисия на Аполо 11 и 500-годишнината от първата околосветска обиколка на Земята.

Самолетът се завърна на същото място, центърът Кенеди на 11 юли, след като изпълни мисията, продължила 46 часа, 39 минути и 38 секунди. G650ER прелетя разстояние от 22 422 морски мили или 44 170 км със средна скорост от 465 възела или 861 км/ч. По време на маршрута са направени само три, кратки спирки от по половин час в Казахстан, остров Мавриций и Чили.

Един от осемтте членове на екипажа, Хамиш Хардинг, казва за мисия, известна като „One More Orbit“ или Още Една Орбита, че „това е нашият начин да отдадем почит на миналото, настоящето и бъдещето на космическите изследвания.“

Предишният рекорд е поставен през 2008 година от Bombardier Global Express, опериран тогава от TAG Aviation. Този самолет прелита маршрута над двата полюса за 52 часа и 32 минути със средна скорост от 444 възела.

Свързани теми

Предишна публикация
Новият Bombardier Learjet 75 Liberty
Следваща публикация
5 нови бизнес салона на летище Истанбул
89 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Френски Mirage 2000D изчезна в Алпите

Изтребител Мираж 2000Д на френските военновъздушни сили е изчезнал безследно в района на алпийския планински…

easyJet и Norwegian свързват мрежите си

Две от най-големите нискоразходни авиокомпании в света, easyJet и Norwegian стартират партньорството „Worldwide by easyJet“,…
Меню