Gulfstream G650ER подобри рекорда за обиколка на Земята

51 прочитания

Бизнес джет Гълфстрийм G650ER, собственост на Qatar Executive, подобри рекорда за околосветска обиколка на земното кълбо през двата полюса.

Бизнес самолетът с ултра дълъг обсег и с регистрация A7-CGD излетя от космическия център Кенеди във Флорида, САЩ на 9 юли, за да изпълни мисията в памет на 50-ата годишнина от лунната мисия на Аполо 11 и 500-годишнината от първата околосветска обиколка на Земята.

Самолетът се завърна на същото място, центърът Кенеди на 11 юли, след като изпълни мисията, продължила 46 часа, 39 минути и 38 секунди. G650ER прелетя разстояние от 22 422 морски мили или 44 170 км със средна скорост от 465 възела или 861 км/ч. По време на маршрута са направени само три, кратки спирки от по половин час в Казахстан, остров Мавриций и Чили.

Един от осемтте членове на екипажа, Хамиш Хардинг, казва за мисия, известна като „One More Orbit“ или Още Една Орбита, че „това е нашият начин да отдадем почит на миналото, настоящето и бъдещето на космическите изследвания.“

Предишният рекорд е поставен през 2008 година от Bombardier Global Express, опериран тогава от TAG Aviation. Този самолет прелита маршрута над двата полюса за 52 часа и 32 минути със средна скорост от 444 възела.

Свързани теми

Предишна публикация
Новият Bombardier Learjet 75 Liberty
Следваща публикация
5 нови бизнес салона на летище Истанбул
51 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Airbus се готви да представи A350-1000ULR

Докато световните авиокомпании все по-масово се радват на навлизането на олекотените композитни материали в самолетните…

Нов инцидент със Southwest

Полет на Southwest Airlines за Нюарк направи аварийно кацане на 3 май заради счупено стъкло…

Adria полита на Superjet

Словенската Adria Airways възнамерява да поръча общо 12 самолета Сухой Суперджет 100, които да заменят…

Emirates поръча 50 A350XWB

Airbus и Emirates подписаха договор за покупка на 50 самолета от най-новото поколение широкофюзелажни A350XWB…

Багажът на самоход

Помните ли Багажа на крачета, герой на Тери Пратчет от Света на диска? Съндъкът, който…
Меню