Gulfstream G650ER подобри рекорда за обиколка на Земята

7 прочитания

Бизнес джет Гълфстрийм G650ER, собственост на Qatar Executive, подобри рекорда за околосветска обиколка на земното кълбо през двата полюса.

Бизнес самолетът с ултра дълъг обсег и с регистрация A7-CGD излетя от космическия център Кенеди във Флорида, САЩ на 9 юли, за да изпълни мисията в памет на 50-ата годишнина от лунната мисия на Аполо 11 и 500-годишнината от първата околосветска обиколка на Земята.

Самолетът се завърна на същото място, центърът Кенеди на 11 юли, след като изпълни мисията, продължила 46 часа, 39 минути и 38 секунди. G650ER прелетя разстояние от 22 422 морски мили или 44 170 км със средна скорост от 465 възела или 861 км/ч. По време на маршрута са направени само три, кратки спирки от по половин час в Казахстан, остров Мавриций и Чили.

Един от осемтте членове на екипажа, Хамиш Хардинг, казва за мисия, известна като „One More Orbit“ или Още Една Орбита, че „това е нашият начин да отдадем почит на миналото, настоящето и бъдещето на космическите изследвания.“

Предишният рекорд е поставен през 2008 година от Bombardier Global Express, опериран тогава от TAG Aviation. Този самолет прелита маршрута над двата полюса за 52 часа и 32 минути със средна скорост от 444 възела.

Свързани теми

Предишна публикация
Новият Bombardier Learjet 75 Liberty
Следваща публикация
5 нови бизнес салона на летище Истанбул
7 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

American Airlines връща МАХ през юни

Американската авиокомпания очаква Боинг 737 MAX да се върне в експлоатация след началото на юни…

Предадоха стотния PC-24

Стотният произведен бизнес джет Pilatus PC-24 бе предаден на оператора Jetfly Aviation. За това съобщиха…
Меню