Boeing вдигна с 6% прогнозата си за Китай за 20г

15 прочитания

Китай ще има нужда от 7690 нови самолета до 2037г, съобщи базираната в Чикаго американска компания в рамките на годишната си прогноза за глобалния пазар. Това е 6% повече от очакваните миналия септември 7240 самолета до 2036.

Boeing очаква удвояване на средната класа в Китай в следващите 10г след. „Бъдещето на гражданската авиация в Китай е много вълнуващо“, каза Ранди Тинсет, вицепрезидент Маркетинг в Boeing.

Boeing предвижда, че Китай ще има нужда от 5730 тяснофюзелажни самолета, или 75% от новите доставки за 20г. Страната ще се нуждае от 1620 широкофюзелажни самолети, или три пъти сегашния си флот от тях.

През август Boeing повиши с 4% глобалната прогноза до 42700 самолета за 6 трилиона долара. В момента Китай държи около 15% от световния флот граждански самолети и вероятно ще го увеличи до 18% през 2037, обяви американският авиопроизводител.

Прогнозата на американската компания не взема предвид митата, които САЩ и Китай започнаха да си налагат.

Досега авиопроизводителите успяват да избегнат мита, но администрацията на Тръмп предвижда да наложи още такси върху продукти от Китай за 200 милиарда щатски долара и не е ясно дали ще включи пътнически самолети в списъка.

В Китай Boeing изпреварва леко Airbus по брой продадени самолети. Boeing  държи 47,6% пазарен дял в Китай и Airbus – 45,6%.

През април Китай предложи допълнителни 25% върху по-старото поколение 737, чието производство наближава края си, но заплахата от мярката се разсея.

Китай би могъл да прескочи Boeing като предпочете да купи самолети от Airbus и през юни премиерът Ли Къцян каза, че правителството в Пекин би желало да разшири сътрудничеството с европейския производител.

Засега обаче Boeing е изолиран от търговските напрежения с Китай. През 2017 е доставил 202 самолета за Китай в сравнение с 167 от Airbus, съобщава Ройтерс.

 

 

Снимка: Авиофорум.

Свързани теми

Предишна публикация
A321LR получи ETOPS сертификация от EASA и FAA
Следваща публикация
Въздушно такси от Bell Helicopter и Safran
15 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Меню