Може ли да се избегне самолетният грип

17 прочитания

Възможността на обикновения пътник на борда на самолет да хване грип по време на полет е сравнително малка, показва ново изследване. Учените са открили, че пътниците, които седят през една-две седалки от човек с грип са изправени пред 80% риск да се разболеят. Но за всички останали рискът е едва 3%, съобщават от PNAS.

Понижената влажност на борда на самолета намалява шансовете на вируса да оцелее, но остава въпросът колко още хора ще хванат грип по време на следващия си полет, ако повърхностите не се почистят, каза Кристофър О’Кейн, лектор по биомедицина в университета Англия Ръскин за Newsweek.

Това се отнася обаче за къси полети. При дълги полети пътниците, които не искат да „лепнат” вирус, поразяващ дихателните пътища са съветвани да си стоят на местата и да избягват доколкото могат да докосват повърхности в интериора на самолета.

Отговорността за ограничаване на грипа е у нас самите, без значение къде сме. От покриване на устата и носа при кашляне и кихане до редовно миене на ръцете и особено преди хранене – тези елементарни процедури значително намаляват вероятността от заразяване.

Свързани теми

Предишна публикация
Карго за $368 милиона в злато, платина и диаманти, разпиляно на руска писта
Следваща публикация
Отново директни полети Техеран-Белград
17 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Японският Air Force One отвътре

В продължение на над три десетилетия двойка Боинг 747-400 превозват японските министър-председатели и императорското семейство…

Пътниците искат биометрика

Повечето пътници са готови да използват един биометричен документ при пътуване. Личните данни ще бъдат…

Новата норма: удобно свит

Ще се превърне ли пътуването със самолет във физическо изпитание със свиване на размерите на…

United и доматеният сок

Драматична развръзка на историята за доматения сок на борда на американската авиокомпания United Airlines. След…
Меню