Може ли да се избегне самолетният грип

19 прочитания

Възможността на обикновения пътник на борда на самолет да хване грип по време на полет е сравнително малка, показва ново изследване. Учените са открили, че пътниците, които седят през една-две седалки от човек с грип са изправени пред 80% риск да се разболеят. Но за всички останали рискът е едва 3%, съобщават от PNAS.

Понижената влажност на борда на самолета намалява шансовете на вируса да оцелее, но остава въпросът колко още хора ще хванат грип по време на следващия си полет, ако повърхностите не се почистят, каза Кристофър О’Кейн, лектор по биомедицина в университета Англия Ръскин за Newsweek.

Това се отнася обаче за къси полети. При дълги полети пътниците, които не искат да „лепнат” вирус, поразяващ дихателните пътища са съветвани да си стоят на местата и да избягват доколкото могат да докосват повърхности в интериора на самолета.

Отговорността за ограничаване на грипа е у нас самите, без значение къде сме. От покриване на устата и носа при кашляне и кихане до редовно миене на ръцете и особено преди хранене – тези елементарни процедури значително намаляват вероятността от заразяване.

Свързани теми

Предишна публикация
Карго за $368 милиона в злато, платина и диаманти, разпиляно на руска писта
Следваща публикация
Отново директни полети Техеран-Белград
19 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Меню