Емили Хауъл: Първият дамски глас зад „Говори вашият Капитан…“

22 прочитания
Колко често ви случва да пътувате с пътнически самолет и информацията от пилотската кабина да пристига с женски глас? – все още достатъчно рядко, особено ако не сте сред най-често пътуващите.

Това е така, защото по данни към края на 2019-а, броят на жените командири на пътнически самолети е малко над 620 в световен мащаб. И това е добре, като се има предвид, че към 2016 за сравнение в света е имало малко над 450 жени-командири. И за да е още по-ясно, към края на 2019 в света има над 150 000 търговски пилоти, работещи за авиокомпании, от които едва 5 000 са жени, а повечето от тях са базирани в САЩ.

Малцина знаят и коя е първата жена-командир на пътнически самолет. Тя също е американка и се казва Емили Хауъл Уорнър.

Хауъл Уорнър се превръща в първата жена, работеща като командир за американска авиокомпания, след като TWA я наема за пилот през 1973-а. Първенството при вторите пилоти се държи от Хелън Ричи, която започва работа на този пост също за американска авиокомпания през далечната 1934-а. Хауъл получава командирските си пагони през 1976 и получава достойно място в американската авиационна Зала на славата. Нейната униформа е част от експозицията на Националния Авиационен и Космически Музей, Смитсониън край Вашингтон.

Отделно от пилотската си кариера Хауъл Уорнър работи и като мениджър на авиационно училище в Денвър, Колорадо. Тя е полетен инструктор и екзаминатор към американската Федерална авиационна администрация и държи множество рейтинги за управление на различни пътнически самолети. По време на цялата си кариера тя натрупва над 21 000 летателни часа и има записани над 3 000 летателни проверки на млади пилоти.

Гледайте интервю с още една от жените-легенди на американската авиация – Шерил Стърнс е 2 пъти световен шампион по парашутизъм, 31 пъти национален шампион на САЩ, държи 30 световни рекорда и е действащ капитан на А321 в American Airlines.

Свързани теми

Предишна публикация
Недоволство в Wizz заради изплащане на бонуси
Следваща публикация
Китайският ARJ-21 полетя за националния превозвач
22 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Меню