Правителството на Хонконг взима дял от Cathay Pacific

13 прочитания
Хонгконгското правителство се качва на борда на местния частен гигант Cathay Pacific, докато авиокомпанията стартира програма за рекапитализация на стойност $5 милиарда, съобщава Файненшъл Таймс.

Взимайки дял от авиокомпанията, правителството на автономната територия ще увеличи влиянието си в борда на директорите на превозвача, като част от спасителния пакет за близо 5 милиарда щатски долара.

Това е рядко срещан пример за директно държавно участие в частен холдинг на азиатския пазар, в рамките на което администрацията на областта ще осигури около 3.5 милиарда от финансовата помощ под формата на мостов заем, преференциални акции и гаранции.

Правителството ще може да изпрати и двама „наблюдатели“ в борда на авиокомпанията, които ще имат достъп до информация от ръководството.

Cathay Pacific оптимизира флота, като разчита само на B777-300 /на снимката/, А350 /горната снимка/ и A330-300

Cathay Pacific оптимизира флота, като разчита само на B777-300 /на снимката/, А350 /горната снимка/ и A330-300

Анализаторите се притесняват обаче, че нарастващото участие на правителството в превозвача, в който значителен дял има и държавната китайска авиокомпания Air China, ще засили опасенията от все по-значително влияние на Пекин в компанията, част от холдинга Swire Group.

Това обаче е спасителен пояс за превозвача, който беше приземен в продължение на месеци, заради корона-кризата, а преди това сериозно затруднен от демократичните протести в автономната територия. Cathay смени главния изпълнителен директор през през март, а миналата година президентът на компанията се оттегли под натиск от страна на Пекин, заради участието на служители на компанията в протестите.

Сделката дава на правителството дял от около 6% в авиокомпанията, като засега Swire Pacific остава основен акционер, но с намаляване на дяловете от 45 на 42% след рекапитализацията. Дяловете на Air China спадат от 29.9 на 28%, а на третия основен акционер, Qatar Airways от 9.9 на 9.3%.

Cathay Pacific обяви, че очаква да възстанови до 60% от полетния си график до края на месец юли.

Свързани теми

Предишна публикация
Lauda няма да затваря базата във Виена
Следваща публикация
Австрия с минимална цена на самолетния билет
13 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

LOT търси пилоти

Полската авиокомпания LOT обяви свободни места за втори пилоти на 787 Dreamliner, командири на Boeing…
Меню