Adria Airways купува Etihad Regional

36 прочитания

Не е шега!
Словенската Adria Airways купи швейцарското подразделение на гиганта от ОАЕ Etihad Airways, Etihad Regional, известно преди това като Darwin Airline. Сделката е била осъществена чрез наскоро формираното дъщерно дружество Adria Airways Switzerland. Новината звучи малко като fake news, но не е – потвърдена е от Reuters, Bloomberg и Flight International. Това е втора голяма новина около словенския превозвач за последните седмици, след като по-рано ви съобщихме, че авиокомпанията възнамерява да купи 12 нови самолета Сухой Суперджет 100.

Etihad Regional беше съживен през 2014, за да привлича бизнес пътници в Европа. В резултат от сделката авиокомпанията ще бъде преименувана на Adria Airways Switzerland. Продажбата е на миноритарен пакет от 33.1% от акциите в Darwin, притежаван от Etihad, но и на тези други акционери, като словенците придобиват общо 99.1% от капитала. Не се съобщават подробности около финансовото изражение на сделката, но се предполага, че тя е финансирана от словенския инвестиционен фонд притежаващ авиокомпанията – 4K Invest.

Etihad Regional е с основни бази в Женева и Лугано, Швейцария, и притежава 6 50-местни Saab-2000 и четири ATR-72 турбовитлови самолета.

Etihad Regional е с основни бази в Женева и Лугано, Швейцария, и притежава 6 50-местни Saab-2000 и четири ATR-72 турбовитлови самолета.

Darwin Airline има много добра пазарна капитализация и ликвидност, като е в съвсем адекватно състояние спрямо кредиторите си. Добрата мрежа от регионални маршрути, качествени слотове и сравнително нови самолети плюс компетентния управленски екип и обучени служители на Darwin ще се впише идеално в амбициозната политика на Adria за разширяване на присъствието на компанията на трети пазари и свързване на регионални точки между тях.

4K Invest е официално регистриран в Мюнхен инвестиционен фонд, който откупи 91.58% от Adria Airways миналата година само за 100 000 EUR, като това беше първата му инвестиция в авиационния сектор. По-късно бяха изкупени и останалите акции до 100% от капитала на словенския превозвач. От тогава авиокомпанията се сдоби с нови самолети, нови маршрути между трети страни и двуцифрен растеж за годината.

Свързани теми

Предишна публикация
Wizz Air вече с база и във Варна
Следваща публикация
Новото safety video на British Airways + още епични примери
36 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Продава ли се Су-57?

Русия показа петото си поколение стелт Су-57 /известен като ПАК ФА, перспективен авиокомплекс за фронтова…
Меню