Швеция се оттегли от изтребителния конкурс в Белгия

41 прочитания

Списъкът на финалистите в надпреварата за нов основен многоцелеви изтребител на белгийските ВВС намаля до три кандидатури, след като шведското правителство оттегли новото поколение Gripen E от конкурса.

Шведската организация за отбранителни доставки FMV, която договаря продажбите на Грипен обяви, че макар и изтребителя да отговаря на всички оперативни изисквания в запитването за оферти на белгийското правителство и да е сред шортлистнатите кандидати, Швеция не може на държавно ниво да отговори на критерия за „разширена оперативна поддръжка“, тъй като това изисква решения на външнополитическо ниво, каквито страната не е в готовност да вземе в момента. Така оферта от FMV за Грипен просто няма да има.

Белгийски F-16 по време на съвместно учение на НАТО в Кечкемет, Унгария

Белгийски F-16 по време на съвместно учение на НАТО в Кечкемет, Унгария

Грипен е втори играч, който се оттегля от този конкурс, след като в средата на април и Boeing оттегли участието на F/A-18 Super Hornet, защото смята, че конкурсът не се провежда на необходимото изравнено конкурентно ниво. Намекът в този случай е, че конкурсът е до голяма степен нагласен в ползна на конкурентното американско предложение за F-35 на Lockheed Martin.

Макет на F-35 за белгийските ВВС

Макет на F-35 за белгийските ВВС

С излизането на Грипен, в белгийския конкурс остават Dassault Rafale, Eurofighter Typhoon и F-35, като първите два нямат сериозни шансове. Белгия иска да закупи 34 нови изтребителни системи, с които да замени флот от 54 остарели F-16. Стойността на сделката е за макс.  €3.58 милиарда. С F-35 вече разполагат съседите в Холандия и тези отвъд Ламанша във Великобритания.

Свързани теми

Предишна публикация
Военновъздушен парад по белгийски
Следваща публикация
Австрия се отказва от Eurofighter. Оглежда се за Gripen
41 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

AirAsia поръча още А330neo

AirAsia успя да спаси програмата на широкофюзелажните А330neo от конкуренцията на Boeing с поръчка за…

Honda Jet гледа към Китай

Honda Jet очаква да получи сертификат за Китай още в края на тази година, съобщи…
Меню