Компютърен проблем на МКС

126 прочитания

Кое е мястото, на което най-малко ти трябва да ти се бъгне компютъра?

Никой не обича син екран...

Никой не обича син екран…

Не е дори Антарктида, където замръзването може да е често срещан проблем. Син екран в безтегловността на космоса обаче, е друго нещо. Един от руските компютри на Международната космическа станция, където в момента има тричленен екипаж от астронавти, се е бъгнал и престанал да работи.

От руската космическа агенция Роскосмос потвърдиха информацията, но отказаха повече подробности, освен това, че в четвъртък, 7 ноември, ще се опитат да рестартират отказалия модул. Според нея, повредата не поставя екипажа в опасност, защото другите два компютъра, които осигуряват функционирането на системите за поддържане на живота на станцията, към момента работят в нормален режим.

Руският орбитален комплекс в рамките на МКС

Руският орбитален комплекс в рамките на МКС

Роскосмос очевидно ще прибегне до най-стандартното решение, за което се сеща всеки системен администратор – рестарт на машината, докато тръгне отново. От агенцията уточниха само, че не се налага подмяна на устройството.

Космическата програма на МКС е подсигурена многократно и подобни откази за предвидени в оперативните процедури. Проблемна става ситуацията, когато откажат повече от една системи.

Всичко това се случва, след като миналия месец руска ракета носител, с който в орбита трябваше да бъдат изведени един американски и един руски астронавт, се провали зрелищно след старта от космодрума Байконур. Тогава носителя не се отдели коректно от извеждащия модул, което доведе до разхерметизация на един от горивните резервоари и загуба на контрол над ракетата.

Астронавтите са добре, но мисията бе прекратена и ще трябва да се изчака поне месец, докато бъде подготвена нова ракета.

снимки: NASA, wikimedia.commons

Свързани теми

Предишна публикация
Virgin Galactic излезе в космоса
Следваща публикация
Новите разработки на Stratolaunch
126 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Alaska поръча още 23 B737 MAX

Американската Alaska Airlines и Boeing подписаха нов договор за доставката на допълнителни 23 броя Боинг…

Airbus успешно стартира Bartolomeo

Новата изследователска платформа Бартоломео, предназначена за Международната космическа станция, беше успешно изстреляна от Кейп Канаверал във…

Sun Flyer – Тесла-та на леката авиация

Автомобилната индустрия вече има предводител на своята електрическа революция, но в авиацията борбата за лидерството…

Ембраер вече не се продава

След провала на сделката по придобиване на пътническото подразделение на бразилската Ембраер от Боинг по-рано…
Меню