Компютърен проблем на МКС

126 прочитания

Кое е мястото, на което най-малко ти трябва да ти се бъгне компютъра?

Никой не обича син екран...

Никой не обича син екран…

Не е дори Антарктида, където замръзването може да е често срещан проблем. Син екран в безтегловността на космоса обаче, е друго нещо. Един от руските компютри на Международната космическа станция, където в момента има тричленен екипаж от астронавти, се е бъгнал и престанал да работи.

От руската космическа агенция Роскосмос потвърдиха информацията, но отказаха повече подробности, освен това, че в четвъртък, 7 ноември, ще се опитат да рестартират отказалия модул. Според нея, повредата не поставя екипажа в опасност, защото другите два компютъра, които осигуряват функционирането на системите за поддържане на живота на станцията, към момента работят в нормален режим.

Руският орбитален комплекс в рамките на МКС

Руският орбитален комплекс в рамките на МКС

Роскосмос очевидно ще прибегне до най-стандартното решение, за което се сеща всеки системен администратор – рестарт на машината, докато тръгне отново. От агенцията уточниха само, че не се налага подмяна на устройството.

Космическата програма на МКС е подсигурена многократно и подобни откази за предвидени в оперативните процедури. Проблемна става ситуацията, когато откажат повече от една системи.

Всичко това се случва, след като миналия месец руска ракета носител, с който в орбита трябваше да бъдат изведени един американски и един руски астронавт, се провали зрелищно след старта от космодрума Байконур. Тогава носителя не се отдели коректно от извеждащия модул, което доведе до разхерметизация на един от горивните резервоари и загуба на контрол над ракетата.

Астронавтите са добре, но мисията бе прекратена и ще трябва да се изчака поне месец, докато бъде подготвена нова ракета.

снимки: NASA, wikimedia.commons

Свързани теми

Предишна публикация
Virgin Galactic излезе в космоса
Следваща публикация
Новите разработки на Stratolaunch
126 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

VietJet си поръча 50 самолета А321neo

Виетнамската VietJet направи поръчка за 6,5 милиарда щатски долара като потвърди меморандума, подписан във Фарнбъро…
Меню