Австрия се отказва от Eurofighter. Оглежда се за Gripen

42 прочитания

Австрия официално обяви, че възнамерява преждевременно да се откаже от изтребителите си Eurofighter /Юрофайтър/ и да ги замени с алтернативен флот от по-евтини и лесни за поддръжка многоцелеви самолети, които ще купи или вземе на лизинг от друга държава. Това се случва в разгара на съдебния спор между правителството във Виена и европейския консорциум Airbus, част от който е и Eurofighter. Австрия съди производителя от февруари, когато бяха разкрити злоупотреби и подвеждаща информация при подготовката на сделката за над 2 милиарда евро през 2003-а. Airbus и консорциума Юрофайтър, в който влизат също британската BAE Systems и италианския гигант Leonardo /бившата Finnmeccanica/. Обвиненията са само от най-новите от цяла серия такива през последните години, които предизвикаха две парламентарни разследвания и повдигане на обвинения директно срещу боса на Еърбъс Том Ендерс.

Сега, в изявление на австрийското министерство на отбраната се казва, че 15-те Юрофайтъра може да бъдат изведени от въоръжение от 2020 година. Иначе, използването им в нормалния цикъл от около 30 години би струвало поне 5 милиарда евро за поддръжка. Според министерството, купуването на нови 15 едноместни и 3 двуместни свръхзвукови изтребителя за същия период от време би струвало с поне 2 милиарда евро по-евтино, отколкото продължаването на настоящата програма. Според друг източник обаче, имало вероятност и съществуващия договор за поддръжка на Юрофайтърите да бъде предоговорен с по-изгодни за страната условия.

Алтернативите

Паралелно с това министерството е започнало формални проучвания с други правителства, военновъздушни сили и производители относно оферти за нови самолети. То предпочита да сключи междуправителствена сделка, в рамките на която Виена купува или взима на лизинг самолетите от друга държава, вместо да организира тръжна процедура, която ще продължи по-дълго и може да попречи на реализацията на проекта по замяна на изтребителите в периода 2020-2023.

Gripen 39-7

Веднага след това изявление стана ясно, че още миналия месец /юни/ Администрацията по отбранителните доставки на Швеция /FMV/, е изпратила на Австрия ценовите параметри и техническа информация за придобиването на 18 многоцелеви изтребителя JAS-39 Gripen. Австрия е провела неформални разговори и с представители на Lockheed-Martin относно F-16. Не се споменава дали става въпрос за нови или употребявани американски изтребители. Производствената линия на F-16V обаче, се очаква да бъде спряна до края на годината, ако преди това не се реализират нови продажби на платформата, която е най-новото поколение на популярния изтребител и няма нищо общо с чакащите реализация на вторичния пазар екземпляри в аризонската пустиня. За трети потенциален доставчик се спряга френския Dassault с техния Rafale, който вече се радва на международни продажби в близкия и далечния изток.

Изтребители Eurofighter транш 1, каквито има Австрия, се използват още от Великобритания, Италия, Германия и Испания. Именно италианците изпратиха оферта и до България за придобиване на същия тип самолет, но на висока цена. Ако Австрия избере Грипен, то държавите опериращи с т.нар. Smart Fighter в Централна Европа ще станат поне 4 – Унгария и Чехия вече летят с такива, а Словакия е в преговори за придобиване, след като също избра шведската платформа. Други потенциални клиенти на Грипен в Европа са България, Хърватия, Финландия, Швейцария и Белгия.

Свързани теми

Предишна публикация
Швеция се оттегли от изтребителния конкурс в Белгия
Следваща публикация
Италиански Eurofighter-и се включват в охраната на небето на България
42 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Плановете на Ryanair за Lauda Motion

Както може би сте разбрали, Ryaniar придоби контролния пакет в новата нискоразходна авиокомпания на авиационния…
Меню