Airbus намали производството с 1/3

16 прочитания

Най-големият производител на самолети в света, Airbus планира да произвежда по 48 самолета на месец по програмите А320, А330 и А350, съобщи компанията на 9 април.

За 2020г. Airbus планираше да произведе 880 самолета или средно по 73 на месец. Компанията увеличи производството си през 2019г., за да отговори на търсенето в следствие на спряното производство на MAX от Boeing.

Сега и двата производителя правят пауза.

  • Airbus ще прави по 40 от бестселърите си А320 на месец.
  • Ще намали производството на широкофюзелажния А350 до 6 на месец.
  • По-бавно продаващите се А330 ще излизат по два месечно, което поставя въпроса дали програмата остава устойчива.

Airbus смята да оценява стратегията си отново всеки месец, каза директорът Гийом Фори.

„Не очакваме големи поръчки в следващите 6-9-12 месеца“, каза Фори. „Засега се справяме с цялата гъвкавост, на която сме способни“.

Допреди няколко месеца Ербъс искаше да постигне рекордни доставки през 2020г. и се чудеше как да ускори производството, за да отговори на големите поръчки. Сега ситуацията е променена от пандемията и липсата на търсене.

Фори каза, че свръхпоръчките вече не са проблем и че Airbus е мобилизиран да се справи с проблеми с веригите на доставки и заявките за отлагане на поръчки.

За март Airbus получи поръчки само за 16 самолета и 44 отказа. Докато авиокомпаниите приземяваха флота си в Европа и Северна Америка успя да достави 36 самолета.

Една от най-големите авиокомпании в Европа, Deutsche Lufthansa обяви тази седмица, че планира да намали флота си като пенсионира над 40 самолета, повечето от които – широкофюзелажни. В началото на 2020г. авиокомпанията очакваше да получи десетки нови самолети.

Лоукостът EasyJet отказа поръчки на Airbus за 4,5 милиарда паунда, след като основателят Стелиос Хаджийоану се ядоса на директорите, които обвини, че се опитват с парите на британските данъкоплатци да платят на европейския производител.

Какви щети нанася епидемията и  липсата на търсене на индустрията ще стане ясно следващата седмица, когато Boeing също ще обяви месечните си данни.

Ситуацията може да се влоши през април, когато ще се види целия ефект от карантините и забраните за пътуване в Европа.

IATA обяви, че индустрията в света ще изгуби 60 милиарда долара през второто тримесечие. Директорът на асоциацията Александър де Жуниак всяка седмица подновява призивите си към европейските правителства да осигурят финансова помощ за превозвачите, за да не останат без работа милиони хора, заети в индустрията.

Спадът на трафика над Европа 24 февруари-9 април 2020г. Източник: Eurocontrol.

Спадът на трафика над Европа 24 февруари-9 април 2020г. Източник: Eurocontrol.

Свързани теми

Предишна публикация
Airbus няма за ускорява производството на А220
Следваща публикация
Airbus спира производството в Германия и САЩ
16 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Боинг произведе последния 747

След повече от половинвековно производство американският самолетостроител завърши производството на легендарната „Кралица на небето“, или…

Air Baltic получи 29-я си А220

Латвийската авиокомпания Air Baltic получи 29-я си А220-300, който е четвърти от планираните 7 самолета…
Меню