Airbus очаква по-голямо търсене на самолети

Bourget_Avioforum

Airbus повиши очакванията за търсенето на самолети в следващите 20г. със 7% на базата на повишено търсене и нови типове самолети от „малък” до „много голям”, размивайки границите между различните модели.

Европейският авиопроизводител очаква търсенето на самолети в света за 20г да се увеличи до 37 400 за 5,8 трилиона щатски долара каталожна цена.

Преди година очакванията на Airbus бяха за 34900 самолета за 5,3 трилиона щатски долара.

Малки и големи

Airbus очаква повече търсене на 230-местни самолети, които определи като „малки” /Small/. В тях се включват 110-130местните CSeries, които компанията вече продава след споразумение с Bombardier.

Ден по-рано Boeing обяви, че поема 80% от гражданските самолети на бразилската Embraer.

Промените в търсенето са особено ясни при големите самолети /Extra Large/. Вместо да посочи модели с 450 или повече места, където влизат Boeing 747 и Airbus A380, Airbus сега поставя в тази категория всички самолети с над 350 места – с два или четири двигателя.

Европейският производител очаква 1590 от тях да бъдат доставени за 20г.

Другите категории включват „средни” /Medium/ с 230-300 места и „големи” /Large/ с 300-350 места.

Airbus води статистическа битка с Boeing от години за търсенето на големите джъмбо като 747 и А380.

Boeing

Boeing обяви, че очаква 777Х да покрият по-голямата част от търсенето в категорията, което показва, че прогнозите не отразяват добре ситуацията в момента и поставят въпроси за забавените доставки на А380.

Boeing, който се очаква да обяви прогнозата си за следващите 20г също през юли, миналата година предвиждаше общия брой на доставките да е 41030 самолета за 6,1 трилиона щатски долара.

И двете компании смятат, че ръстът на флотовете на авиокомпаниите ще стане главно с новите доставки, вместо с просто подмяната на старите самолети.

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.