Разбилият се пакистански Еърбъс първо е опрял двигателите в пистата

76 прочитания
Пакистанската телевизия разпространи кадри, на които ясно се вижда, че катастрофиралия на 22 май А320 на Pakistan International Airways в Карачи е опрял двигателите в пистата при първия опит за кацане.

От кадрите и снимките става ясно, че екипажът е инициирал минаване на втори кръг след първи неуспешен опит за кацане, очевидно по корем, защото и двата двигателя са опрели пистата, оставяйки ясни следи. Междувременно стана ясно, че служители на кулата на летището в Карачи също са потвърдили опит за кацане по корем на злополучния самолет.

PK8303: Ясно видими са следите от опирането на двигателите по писта 25L на летището в Карачи

PK8303: Ясно видими са следите от опирането на двигателите по писта 25L на летището в Карачи

Самолетът Еърбъс А320 на PIA се разби в жилищен квартал на Карачи на 22 май, след неуспешния опит за кацане на екипажа и съобщение за отказ и на двата двигателя при опита за минаване на втори кръг.

Разследващите екипи са получили и записи от наблюдателните камери на летището, на които се вижда опитът за кацане, който ще бъде внимателно анализиран.

На тази снимка се виждат спуснатаият RAT генератор и следите от опирането на двигателите в пистата

На тази снимка от последните секунди преди катастрофата се виждат спуснатаият RAT генератор и следите от опирането на двигателите в пистата

Потвърждение за отказ и на двата двигателя, и съответно на всички системи на борда, е и спуснатият авариен електрогенератор, известен като RAT /Ram Air Turbine/.

Общо 5 жилищни сгради са с отнесени покриви и горни етажи при катастрофата

Общо 5 жилищни сгради са с отнесени покриви и горни етажи при катастрофата

 

Намерени са и двете записващи устройства на борда, които ще се анализират от пакистанското бюро за авиационни произшествия и представители на Еърбъс и френската агенция за авиационна сигурност.

Трима души от пътниците на борда са оцелели в катастрофата, но двама от тях по-късно починаха в болница от нараняванията си. На видео от охранителна камера в района се виждат последните секунди от полета на самолета, в които той лети без двигатели и с необичайно голям ъгъл на атака.

Самолетът е 15-годишен А320-200 с безупречна история и регистрация Ap-BLD. Катастрофата на полет PK8303 се случва, след като екипажът декларира проблем с носовата стойка на колесника при първия ILS заход и обявява Мейдей при опитът за минаване на втори кръг.

Изключена е версията за тероризъм.

Свързани теми

Предишна публикация
SAS подновява полети до САЩ
Следваща публикация
Laudamotion закрива база Виена и 300 работни места
76 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Собственикът на LOT купува Condor

Германската авиокомпания обяви, че сделката с LOT й осигурява „бъдещето в дългосрочен план”. Ралф Текентруп,…
Меню