Alaska развива дигиталните възможности на тяснофюзелажните самолети

31 прочитания

Дигитализирането на мониторинга и поддръжката е път, не революция и това е особено вярно за големите флоти тяснофюзелажни самолети на повечето авиокомпании. Различните версии на самолетите, различният хардуер за пилотите и механиците и различният софтуер за анализ – всичко това се използва в различните етапи на ремонта и поддръжката. И нещата се усложняват още повече, когато се съберат две флоти, които са оборудвани с различен софтуер и хардуер.

Както в случая с Alaska Airlines и Virgin America.

В момента пилотите на Alaska летят на Boeing и Airbus и всички имат iPad Electronic Flight Bags. В момента 85% от сливането на флотите на Alaska и Virgin America е приключило, каза говорителят на компанията Ан Джонсън.

Макар че техническите логове още не са инсталирани, Alaska използва пълноценно всички останали данни за самолета. По време на полет данните и диагностичните доклади за двигателите се предават чрез ACARS. Оперативните данни FOQA се свалят ръчно от всеки самолет на три дни. За самолетите на Airbus съобщенията на проблеми в поддръжката се изпращат както в реално време чрез ACARS в полет, така и в доклада след полета.

Alaska очаква скоро да подобри възможностите за наблюдение на флота. Превозвачът очаква повече данни за грешки от 737 MAX, с който започва да лети от юни 2019.

Airbus току-що разработи нова система, която може да събира и изпраща много повече данни, отколкото в момента.

Новата система ще бъде инсталирана в следващата доставка за Alaska през 2019. Сервизните договори и таксите за доставка на данните обаче все още не са ясни, съобщава MRO Network.

 

 

Снимка: Alaska Airlines.

Свързани теми

Предишна публикация
FAA сертифицира сгъващите се крила на 777X
Следваща публикация
Airbus очаква по-голямо търсене на самолети
31 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Lockheed е оптимист за 2019

Американският авиопроизводител Lockheed обяви по-добри от очакваните тримесечни резултати и за втори път за три…

С влак или със самолет?

След като скоростните влакове Eurostar ще свързват директно Лондон и Амстердам от април, британците сега…
Меню