IATA: Икономическата несигурност расте

boeing

IATA прибави своя глас към опасенията от световна търговска война. В седмичната си графика от 10 август Международната асоциация за въздушен транспорт анализира индекса на несигурността за последните 10г.

Последните три големи шока за глобалната авиоиндустрия, двете последователни тримесечия на спад на пътническите обеми, съвпаднаха с рисковете от икономическата несигурност, съобщава IATA.

iata

„Рецесиите” на пазара на пътнически превози в авиацията около 11 септември 2001 и войната в Ирак през 2003 също бяха придружени от ръст на геополитическия риск, докато шокът около глобалната финансова криза бе само икономически.

Несигурността около глобалната търговия доминира в новините в последните месеци и е ключовия фактор зад последното повишение на риска на икономическата несигурност.

Ясно е, че перспективата от глобална търговска война е основата за бъдещата перспектива. Нивото на риска стигна 16-месечен връх наскоро и е над това от финансовата криза.

Повишението на несигурността не означава непременно непосредствен спад в търсенето на пътнически полети.

Наистина индексът на икономическа несигурност е под последните пикове от 2016 и 2017, когато търсенето остана сравнително силно. Въпреки това на фона на повишаващите се разходи и растящия тренд на геополитическия риск, икономическата несигурност е още един показател, който IATA следи внимателно за всякаква промяна в желанието на хората да пътуват със самолети.

Снимка: Авиофорум.

 

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.