Матис уби сделката израелски Ф-16 за Хърватия

30 прочитания

Американският министър на отбраната Джеймс Матис, който трябва да освободи поста до 1 януари, е отговорен за блокирането на сделката по продажбата на 12 употребявали изтребители F-16 от Израел за Хърватия, която се оценява на $500 милиона. Загреб и Тел Авив обявиха намерението си да сключат сделката за модифицираните самолети през март 2018, което разгневи властите във Вашингтон и предизвика ответна реакция.

Израелски медии, сред които водещият телевизионен Канал 10 съобщават, че решението на Пентагона е било взето въпреки молбата, отправена от израелския премиер Бенямин Нетаняху за благословията на Вашингтон по тази сделка. Произвежданите от Lockheed Martin самолети се обект на контрол от американската Агенция за експортен контрол на отбранителната индустрия, който включва и всички извършени ъпгрейди и подобрения по тях. Американското правителство е настояло Израел да демонтира всички модификации по самолетите, предмет на договора, което от своя страна накара Загреб да се оттегли от сделката.

Израелският журналист Барак Равид твърди, че Нетаняху е разговарял с Матис в средата на декември, малко преди той да обяви оставката си от кабинета на Тръмп, за да го убеждава да разреши подписването и изпълнението на договора с хърватското правителство. Преди това Нетаняху се е опитал да спечели подкрепа по въпроса и от държавния секретар Майк Помпео, по време на двустраната им среща в началото на декември.

За американските намерения да блокират сделката се подозираше още от ноември, когато стана ясно, че САЩ са реагирали остро на едностранното решение на Тел Авив да инсталира нови модернизирани електронни системи на изтребителите, които са обект на контрол от страна на Държавния департамент.

Хърватия се надяваше да получи 12 броя ъпгрейднати F-16 C/D до стандарта Блок 52, но с много малък остатъчен ресурс на двигателите и конструкцията. Израелската страна бе предпочетена пред шведското предложение за Грипен. Според условията на конкурса, производителя СААБ може да бъде поканен за преговори за сключване на договор за нови Грипени, след разпадането на сделката с Израел.

снимки: Israeli Air Force

Свързани теми

Предишна публикация
Първи полет на модернизирания Ту-22М3М (Видео)
Следваща публикация
Airbus разследван в САЩ
30 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Airbus поема C Series на Bombardier от 1 юли

Помощта от Airbus практически гарантира, че CSeries ще остане сериозен глобален конкурент Европейският консорциум ще…
Меню