FAA одобри доставки с дронове на Google

Дрон на Wing

Стартъпът на Google, Wing стана първата компания за доставка с дрон, одобрена от Федералната агенция по въздухоплаване на САЩ.

Wing Aviation на Alphabet, компанията-майка на Google, получи разрешение да започне да доставя стоки с дрон във Вирджиния в края на годината.

Компанията става първата, сертифицирана за новия вид въздушни транспортни услуги в САЩ.

В момента регулациите на FAA не позволяват на дрон да лети извън полезрението на оператора, а лицензите за автоматизирани доставки бяха давани досега само с цел демонстрации и компаниите нямаха право да получават пари за услугата.

Пазаруване с дрон

Wing ще има право да изпълнява търговски услуги по доставка на продукти от местни магазини до домовете на американците, включително да изпълнява полети извън зоната на визуален контакт и над хора, съобщи FAA.

 

 

Wing Aviation планира да започне търговски доставки на колети от Блексбърг, Вирджиния.

След Канбера и Хелзинки

Wing работи в партньорство с Virginia Tech и Mid-Atlantic Aviation като един от превозвачите в Интегрираната програма на Безпилотни авиационни системи на Министерството на транспорта на САЩ.

„Това е важна стъпка напред за безопасното изпитание и интеграция на дронове в икономиката ни”, каза министърът на транспорта на САЩ Илейн Чао.

Wing започна наскоро доставки по въздуха в северната част на столицата на Австралия, Канбера. Предстои да започне на прави изпитания и в Европа, от Хелзинки, Финландия.

През май 2018 министър Чао обяви, че е одобрила 10 проекта, за да може да направи оценка за регулацията на дронове и интегрирането им безопасно във въздушното пространство на САЩ.

Правила

През януари FAA предложи правила, които биха позволили на дронове да летят над населени райони и се отказа да иска специално разрешение за нощни полети.

Снимка: WIng.

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

x Close

Последвайте ни във Facebook