Извънредна директива за паркираните Боинг 737 в САЩ

Alaska_Airlines,_Boeing_737-890,_N562AS
Федералната авиационна администрация на САЩ /FAA/ издаде извънреден сервизен бюлетин за авиационната годност на над 2 000 паркирани Боинга 737 с американска регистрация от сериите Classic и NG, в която предупреждава за развиване на корозия с възможност да предизвика отказ на двата двигателя.

Инспекторите са открили компрометирани клапи на пневматичната система на много самолети,  след няколко доклада за отказ на двигатели на самолети, наскоро излезли от съхранение, съобщава Ройтерс. Директивата е в резултат на тези проверки и обхваща всички самолети, съхранявани на земята в продължение на 7 и повече дни.

Alaska Airlines съобщи, че един от четирите инцидента е бил с неин самолет, при който е отказал единия от двигателите.

В директивата се дава предписание всички оператори да проверяват клапаните, преди подновяване на полетите с Боинг 737 и ако бъдат открити признаци за корозия клапите да бъдат сменяни незабавно, преди възобновяване на операциите.

По-конкретно става въпрос за корозиране на клапата на 5-ата степен на въздуха за пневматичната система и на двата двигателя от сериите CFM-56. Според FAA повредените клапи могат да предизвикат срив в компресора и двоен отказ на двигателите без възможност за рестарт.

Боинг обяви, че ще съдейства на операторите при инспекциите и евентуална замяна на засегнатите клапани.

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

x Close

Последвайте ни във Facebook