Air France назначи първата жена CEO в историята си

7 прочитания

Air France назначи нов Главен изпълнителен директор с впечатляваща биография, след поредицата от оставки в ръководството на компанията и стачки на служителите. Бордът на директорите назначи Ан Ригали на поста на 17 декември, която ще е първата жена ръководител на авиокомпания от този калибър.

Досега Ригали беше изпълнителен вице-президент на компанията, отговорен за връзките с клиенти. Препоръката й за поста е дошла лично от изпълняващия длъжността CEO на авиокомпанията до момента, Бенджамин Смит.

Консервативната авиоиндустрия не познава много случаи на жени, заемащи върховния ръководен пост в йерархията. Докато в Европа Каролин МакКол управляваше нискоразходния гигант EasyJet в продължение на седем години, а в Северна Америка Кристин Драйстър е CEO на Air Wisconsin, в щатите нито една от големите авиокомпании никога не е била управлявана от жена. Jet Blue е единствената от големите щатски авиокомпании с жена Президент и Главен оперативен директор, Джоана Герагти.

Според данни на IATA, в авиоиндустрията едва 3% от замалите поста CEO са или са били жени. За сравнение в другите индустрии този процент достига 12%.

Бившият CEO на Air France Жан-Марк Жанияк се оттегли от поста през май след поредица от стачки на служителите, които струваха на авиокомпанията милиони евро загуби. Сега, малко след встъпването в длъжност на Ан Ригали, служителите на Ер Франс ще получат 4% увеличение на заплатите, което беше договорено през октомври. Пред нея обаче все още остава трудната задача да довърши преговорите относно заплащането на кабинните екипажи и пилотите.

снимка: Air France

Свързани теми

Предишна публикация
Гетуик затвори заради дронове
Следваща публикация
Embraer финализира сделката с Boeing
7 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Rotorcraft поръча 10 хеликоптера VRT500

Ростех ще достави 10 леки хеликоптери VRT500 за скандинавските страни, след като руската корпорация подписа…

Jeju Air си поръча 40 737 MAX

Най-голямата лоукост авиокомпания в Южна Корея направи твърда поръчка за 40 боинга 737 MAX с…
Меню