Air France назначи първата жена CEO в историята си

35 прочитания

Air France назначи нов Главен изпълнителен директор с впечатляваща биография, след поредицата от оставки в ръководството на компанията и стачки на служителите. Бордът на директорите назначи Ан Ригали на поста на 17 декември, която ще е първата жена ръководител на авиокомпания от този калибър.

Досега Ригали беше изпълнителен вице-президент на компанията, отговорен за връзките с клиенти. Препоръката й за поста е дошла лично от изпълняващия длъжността CEO на авиокомпанията до момента, Бенджамин Смит.

Консервативната авиоиндустрия не познава много случаи на жени, заемащи върховния ръководен пост в йерархията. Докато в Европа Каролин МакКол управляваше нискоразходния гигант EasyJet в продължение на седем години, а в Северна Америка Кристин Драйстър е CEO на Air Wisconsin, в щатите нито една от големите авиокомпании никога не е била управлявана от жена. Jet Blue е единствената от големите щатски авиокомпании с жена Президент и Главен оперативен директор, Джоана Герагти.

Според данни на IATA, в авиоиндустрията едва 3% от замалите поста CEO са или са били жени. За сравнение в другите индустрии този процент достига 12%.

Бившият CEO на Air France Жан-Марк Жанияк се оттегли от поста през май след поредица от стачки на служителите, които струваха на авиокомпанията милиони евро загуби. Сега, малко след встъпването в длъжност на Ан Ригали, служителите на Ер Франс ще получат 4% увеличение на заплатите, което беше договорено през октомври. Пред нея обаче все още остава трудната задача да довърши преговорите относно заплащането на кабинните екипажи и пилотите.

снимка: Air France

Свързани теми

Предишна публикация
Гетуик затвори заради дронове
Следваща публикация
Embraer финализира сделката с Boeing
35 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Thomas Cook фалира

Thomas Cook обяви фалит на 23 септември. Британският туроператор ще трябва да организира връщането на…
Меню